Έτσι όλες οι τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας (αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, ανανεώσιμο υδρογόνο, βιομεθάνιο και βιομάζα) θα παρέχουν το 78% της ηλεκτρικής ενέργειας το 2035 και το 90% το 2050. Χάρη σε αυτήν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο ευρωπαϊκός ενεργειακός τομέας θα εξαρτάται πολύ λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2035, σύμφωνα με έκθεση της Engie.
Το σενάριο της Engie λαμβάνει υπόψη μια σημαντική αύξηση στην ηλεκτροδότηση την περίοδο 2030/2050. Σε ένα σενάριο ισορροπημένου συνδυασμού, αυτή η αύξηση των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης που θα φτάσει τις 4.879 TWh στην Ευρώπη και τις 664 TWh στη Γαλλία έως το 2050.
Στην έκθεση με τίτλο: Decarbonization pathways for Europe επισημαίνεται πως «οι χρήσεις θα ενταθούν σε κτίρια για σκοπούς θέρμανσης (αντλίες θερμότητας) και στη βιομηχανία, η κατανάλωση θα παραμείνει σχετικά σταθερή χάρη στα κέρδη ενεργειακής απόδοσης. Ωστόσο, η κινητικότητα (η ανάπτυξη δημόσιων μεταφορών και ηλεκτρικών οχημάτων) και η παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης αντιπροσωπεύουν νέες, ταχέως αυξανόμενες πηγές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών λόγω ηλεκτροδότησης κατά την επόμενη δεκαετία, είναι ζωτικής σημασίας η μαζική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Η μείωση του κόστους των ηλιακών φωτοβολταϊκών και των αιολικών πάρκων τα τελευταία χρόνια έχει καταστήσει αυτές τις τεχνολογίες απαραίτητες για το μέλλον, πολύ περισσότερο που ενισχύουν την ενεργειακή κυριαρχία της ηπείρου».
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων του σεναρίου είναι πως:
Όλοι οι μοχλοί που λειτουργούν και αυτοί που βρίσκονται υπό ανάπτυξη πρέπει να ενεργοποιηθούν για να γίνουν πραγματικότητα οι «καθαρές μηδενικές εκπομπές» σε λιγότερο από 30 χρόνια. Ένα μεγάλο φάσμα τεχνολογικών επιλογών είναι απαραίτητο, χωρίς περιθώρια για δόγματα.
Για την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων για το κλίμα, χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή απόδοση, με στόχο την επίτευξη μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά 34% έως το 2050, και ιδίως την ενθάρρυνση της ευρείας ενεργειακής ανακαίνισης των κτιρίων.
Μια πολύ σημαντική επιτάχυνση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως ηλεκτρικής (αιολική και ηλιακή ενέργεια) είναι απαραίτητη για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για το κλίμα και τον περιορισμό του κόστους. Με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας να έχει σχεδόν διπλασιαστεί έως το 2050, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να καλύψουν το 78% της ζήτησης το 2035 και έως το 90% το 2050.