Ο νόμος της ΕΕ έχει σχεδιαστεί για να οδηγήσει σε ταχεία επέκταση των ΑΠΕ, όπως τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά. Η συμφωνία που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης φέτος εμπεριείχε κάποιους συμβιβασμούς, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων στόχων για τη βιομηχανία όσον αφορά τα ανανεώσιμα καύσιμα, σε χώρες που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια για να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων.
Η Γαλλία είχε δηλώσει ότι το πλαίσιο που προωθεί η Ένωση, εξακολουθεί να αποκλείει το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα το οποίο παράγεται από πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια.
Σύμφωνα με το Reuters, στην προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία, η ΕΕ έχει εξετάσει επιλογές όπως η μία δήλωση, που θα συνοδεύει τον τελικό νόμο, η οποία θα αναγνωρίζει την πρόκληση που αυτό αποτελεί για ορισμένες χώρες.
Κάτι τέτοιο θα είχε ως συνέπεια, την επαναφορά της συμφωνίας σχετικά με τον νόμο που συμφωνήθηκε από τις χώρες της ΕΕ και τους νομοθέτες νωρίτερα φέτος – ένα σενάριο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορισμένες άλλες χώρες θέλουν να αποφύγουν.