Enel: Διπλή διάκριση για την ασφάλεια στα έργα μας

Enel: Διπλή διάκριση για την ασφάλεια στα έργα μας
Τρίτη, 13/06/2023 - 09:27

Αποσπάσαμε δύο σημαντικές διακρίσεις στα Health and Safety Awards 2023, στις κατηγορίες «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και «Καινοτομία στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας». Οι τιμητικές αυτές διακρίσεις αποδεικνύουν τη δέσμευσή μας στη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μας.

Τα Health & Safety Awards, που διοργανώθηκαν φέτος για 9η χρονιά υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, επιβραβεύουν τις εταιρείες που ξεχώρισαν για τις επιδόσεις τους σε θέματα Υγείας & Ασφάλειας στο χώρο εργασίας τους, καθώς και την ανάπτυξη υπηρεσιών και τεχνολογιών που συμβάλλουν στη μείωση των ατυχημάτων ή ασθενειών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των εργαζομένων τους.

Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων μας αποτελεί πρωταρχική μας προτεραιότητα. Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας για βιώσιμη ανάπτυξη και παραγωγή πράσινης ενέργειας στη χώρα, προσφέροντας παράλληλα ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας.

10 Χρόνια – Μηδενικά Ατυχήματα

Το Χρυσό Βραβείο που λάβαμε στην κατηγορία «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» αφορά στη συμπλήρωση10 χρόνων, δηλαδή 3.690 ημερών, με μηδενικά ατυχήματα.

Δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα από το 2008 και παρά την πολυπλοκότητα, την έκταση και τις αντικειμενικές δυσκολίες για την κατασκευή και τη λειτουργία των έργων μας, στόχος μας ήταν και παραμένει η απόλυτη ασφάλεια όλων όσων συμμετέχουν στην υλοποίηση τους. Η επίτευξη αυτού του αξιοσημείωτου αποτελέσματος αποτελεί το επιστέγασμα μιας ολιστικής προσέγγισης και συστηματικής εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου προγράμματος Υγείας και Ασφάλειας, με τους εξής πυλώνες:

  • Ορθός σχεδιασμός, ανάπτυξη και εφαρμογή του συστήματος ΥΑE για πρόβλεψη κινδύνων, λήψη μέτρων πρόληψης και συνεχής αξιολόγησή τους.
  • Άρτια εκπαίδευση των εργαζομένων και των εργολάβων μας μέσω υποχρεωτικών trainings για την κατανόηση του πλαισίου εργασίας και του βαθμού επικινδυνότητας σε κάθε ειδικότητα. Παράλληλα, σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς, παρέχουμε επιπλέον επιμορφωτικές συνεδρίες για ειδικότητες αυξημένης επικινδυνότητας. Επιπλέον, υλοποιήσαμε το καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης «Contractors’ Green Card» σε συνεργασία με τον ΣΕΒ-ΙΒΕΠΕ για το προσωπικό εργολάβων, διασφαλίζοντας έτσι τις γνώσεις τους στην υγεία και την ασφάλεια κατά την απασχόλησή τους στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.
  • Ευαισθητοποίηση των απασχολούμενων στην ουσιαστική σημασία της Υγείας και της Ασφάλειας, με την οικοδόμηση μιας θετικής κουλτούρας στα θέματα αυτά, μέσα από ποικίλες δράσεις, όπως Safety Walks και άλλες αντίστοιχες ενέργειες. Παράλληλα, αναπτύξαμε την πρωτοβουλία «Open Safety Project» με επισκέψεις των εργαζομένων μας σε άλλες εγκαταστάσεις ως παραδείγματα best practice σε Health and Safety ενώ, με το πρόγραμμα «Good Performance Awards» επιβραβεύονται οι εργαζόμενοι των εργολάβων που διακρίνονται για την υπευθυνότητά τους και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στα πάρκα.
  • Βελτίωση της παρακολούθησης της ορθής εφαρμογής της προγράμματος Υγείας και Ασφάλειας της εταιρείας μέσω ψηφιακών εργαλείων.
  • Εφαρμογή πρωτοποριακών προγραμμάτων με στόχο την αύξηση του επιπέδου ΥΑΕ στα εργοτάξια της εταιρείας, που περιλαμβάνουν ενδεικτικά ένα προηγμένο σύστημα ειδοποίησης εργαζομένων, εγκατάσταση καμερών στα μηχανήματα έργου για ελαχιστοποίηση των τυφλών σημείων καθώς και χρήση τηλεματικής για απομακρυσμένο έλεγχο εξοπλισμού.

Διάκριση για την καινοτομία και την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων Υγείας και Ασφάλειας

Διακριθήκαμε, επίσης, στην κατηγορία «Καινοτομία σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας» για τη χρήση προηγμένων συστημάτων πληροφορικής που ελέγχουν την πρόσβαση των εργολάβων στα πάρκα και mobile app tools για την παρακολούθηση των επιδόσεών τους.

Η ραγδαία ανάπτυξη της εταιρείας, με 59 πάρκα παραγωγής πράσινης ενέργειας σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί ένα έργο με αρκετές πολυπλοκότητες, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης των πάρκων σε δυσπρόσιτες περιοχές αλλά και λόγω της πραγματοποίησης εργασιών συντήρησης και ελέγχου από εργολάβους και υπεργολάβους, που πρέπει να διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα και πιστοποιήσεις σύμφωνα με τους νομοθετικούς και εσωτερικούς κανονισμούς για την Υγεία και την Ασφάλεια.

Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία αυτή την ανάγκη σχεδιάζοντας και υλοποιώντας συστήματα πληροφορικής (digital tools) για τον έλεγχο και έγκριση συνεργατών, μηχανημάτων και εγγράφων (HSE Database) πριν την είσοδό τους τόσο στα υπό κατασκευή όσο και στα εν λειτουργία έργα. Με τη χρήση μιας αυτοματοποιημένης βάσης δεδομένων δόθηκε η δυνατότητα για ταυτόχρονη παρακολούθηση πάνω από 2.400 εργαζομένων, 960 ΜΑΠ και 250 HSE documents, σε πραγματικό χρόνο.

Μια ακόμη πρόκληση που ξεπεράσαμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ήταν η άμεση και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση των επιδόσεων των εργολάβων στα έργα πάνω σε θέματα υγείας και ασφάλειας. Με τη δημιουργία ενός προηγμένου mobile app ενισχύθηκε σημαντικά η διαρκής παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των εργολάβων, για τη διασφάλιση της συμμόρφωσής τους με όλα τα πρωτόκολλα για την υγεία και την ασφάλεια στα έργα μας.

Μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας διευκολύνεται σημαντικά το έργο της εταιρείας για επίτευξη του στόχου για μηδενικά ατυχήματα. Οι δύο σημαντικές αναγνωρίσεις που λάβαμε στα Health and Safety Awards 2023 αναδεικνύουν την πάγια δέσμευσή μας για παροχή ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος, επιστρατεύοντας τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό και προηγμένα συστήματα τεχνολογίας για να το επιτύχουμε το στόχο μας.