WindEurope: Στα 42 δις. ευρώ η συνεισφορά των αιολικών στο ΑΕΠ της Ευρώπης- Ο κίνδυνος της Κίνας

WindEurope: Στα 42 δις. ευρώ η συνεισφορά των αιολικών στο ΑΕΠ της Ευρώπης- Ο κίνδυνος της Κίνας
Παρασκευή, 16/06/2023 - 06:29

Στα 42 δις ευρώ ήταν η συνεισφορά στο ΑΕΠ της ΕΕ το 2022 από την ευρωπαϊκή βιομηχανία αιολικής ενέργειας.

Κάθε νέα ανεμογεννήτρια που εγκαταστάθηκε παρήγαγε κατά μέσο όρο 11 εκατ. ευρώ οικονομική δραστηριότητα. Και η αιολική βιομηχανία πλήρωσε 7 δισ. ευρώ σε φόρους, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών φόρων που καταβλήθηκαν σε κοινότητες που ζουν κοντά στα αιολικά πάρκα.

Τι σχετικές επισημάνσεις κάνει η Wind Europe, χτυπώντας καμπανάκι για τον κίνδυνο οι περιορισμοί στην αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας της Ευρώπης να οδηγήσουν στο να χαθούν οι στόχοι που έχει θέσει για τις ΑΠΕ αλλά και η παραγωγή ανεμογεννητριών να μετατοπιστεί στην Κίνα.

«Υπάρχει κίνδυνος η επέκταση της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη να γίνει στην Κίνα και όχι στην Ευρώπη» επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τον ευρωπαϊκό οργανισμό σημειώνοντας ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές ανεμογεννητριών αρχίζουν τώρα να κερδίζουν παραγγελίες, κυρίως με τις φθηνότερες ανεμογεννήτριες, τα πιο χαλαρά πρότυπα και τους μη συμβατικούς οικονομικούς όρους.

Εάν η ΕΕ θέλει να επιτύχει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να «ενισχυθεί» ο νόμος Net-Zero Industry Act - εν μέρει μέσω της εισαγωγής μη τιμολογιακών κριτηρίων σε διαγωνισμούς αιολικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων προσαρμογής κατά τόπους - αλλιώς οι τουρμπίνες για τη μαζική επέκταση θα κατασκευάζονται στην Κίνα, προειδοποίησε η WindEurope.

Παράλληλα με την NZIA, οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις επιτρέπουν στα κράτη μέλη να υποστηρίζουν επενδύσεις σε νέα εργοστάσια που κατασκευάζουν εξοπλισμό καθαρής ενέργειας. Η καλή - η εθνική κυβέρνηση θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Αλλά είναι σημαντικό η ΕΕ να βάλει και τα δικά της χρήματα στο τραπέζι, τονίζεται.

Κάνει λόγο για άλλη μια φορά στο θέμα των αδειοδοτήσεων που καθυστερούν τις διαδικασίες αλλά και στο θέμα της ενίσχυσης των ηλεκτρικών δικτύων.

Η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί απόλυτα στην απλούστευση των κανόνων και των διαδικασιών αδειοδότησης . Τα σημεία συμφόρησης εδώ σημαίνουν ότι κατασκευάζουμε μόνο τα μισά νέα αιολικά πάρκα που χρειάζεται η Ευρώπη. Οι χρήσιμοι νέοι κανόνες και προθεσμίες της ΕΕ θα πρέπει να κάνουν τη διαφορά. Στη Γερμανία όπου εφαρμόζονται ήδη, ο αριθμός των νέων αδειών έχει αυξηθεί και οι νομικές προσφυγές ξεμπλοκάρονται. Άλλες χώρες πρέπει να εφαρμόσουν τους κανόνες το συντομότερο δυνατό.

Και η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει τη δημιουργία δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας . Πάρα πολλά νέα αιολικά πάρκα καθυστερούν επειδή η σύνδεση στο δίκτυο δεν είναι έτοιμη ή ο ΔΣΜ έχει τεράστιο ανεκτέλεστο αριθμό εφαρμογών σύνδεσης στο δίκτυο, σημειώνει η Wind Europe.

Αναφορικά με το νόμο Net Zero Industry επισημαίνει ότι αν δεν ενισχυθεί το κόστος θα είναι τεράστιο και αναφέρεται στα σημεία που χρειάζονται βελτίωση.

Ειδικότερα:

  • μιλάει για «ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας». Η πιο ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού είναι τοπική. Ας διευκρινίσουμε ότι οι δημοπρασίες πρέπει να δίνουν επιπλέον πόντους στους προγραμματιστές που προσφέρουν ευρωπαϊκή τεχνολογία.
  • ας προσθέσουμε κάτι για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Δεν θέλουμε να κατασκευάσουμε εξοπλισμό που είναι εκτεθειμένος σε κυβερνοεπιθέσεις.
  • ας προσθέσουμε και το "due diligence". Δεν μπορούμε να προμηθεύουμε το κιτ από μέρη με αμφισβητήσιμα αρχεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή χαλαρά πρότυπα για την εργασία και την προστασία του περιβάλλοντος. και
  • ας εγκαταλείψουμε την ιδέα ότι δεν χρειάζεται να εφαρμόζετε κριτήρια εκτός τιμής κάθε φορά που το κόστος αυξάνεται κατά 10%. Είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στην πράξη και ακυρώνει τον σκοπό της ύπαρξης μη κριτηρίων τιμής εξαρχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ