Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης που θα αποσαφηνίζει τις αλλαγές που έφερε το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο για τις ενεργειακές κοινότητες βρίσκονται μέλη υφιστάμενων σχημάτων. Ανάμεσα στις αλλαγές η πρόβλεψη για δύο εκδοχές ενεργειακών κοινοτήτων. Τις ενεργειακές κοινότητες πολιτών και τις ενεργειακές κοινότητες ανανεώσιμων πηγών. Ο νόμος προέβλεπε επίσης πως για την ίδρυση νέων ενεργειακών κοινοτήτων χρειάζονται κατ’ ελάχιστο 30 μέλη. Άνοιγε όμως και ένα κεφάλαιο και συγκεκριμένα όριζε πως νέες αιτήσεις για τις ενεργειακές κοινότητες του νόμου 4513 μπορούν να γίνουν μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο. Δημιουργήθηκαν έτσι ερωτήματα για το μέλλον των υφιστάμενων σχημάτων.
Σε πρόσφατη επιστολή τους ενεργειακές κοινότητες τόνιζαν πως «η πρόσφατη νομοθεσία, ενώ αντιμετωπίζει μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές κοινότητες, αφήνει σημαντικό κομμάτι τους άλυτο, ενώ κατά σημεία δημιουργεί και νέα προβλήματα όπου σε συνδυασμό με δυσνόητες διατάξεις δημιουργεί αβεβαιότητα και προβληματισμό».
Επομένως, μένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τα υφιστάμενα σχήματα που θέλουν να προχωρήσουν σε νέες αιτήσεις για έργα ΑΠΕ, αν δηλαδή θα πρέπει να κάνουν μετάπτωση σε ένα από τα νέα σχήματα ενεργειακών κοινοτήτων ή θα πρέπει να φτιάξουν καινούργιες. Σε κάθε περίπτωση αυτό σημαίνει μεγάλο διαχειριστικό κόστος.
Πάντως το μέλλον της ενεργειακής μετάβασης και του ρόλου που θα έχουν οι πολίτες απασχολεί το τελευταίο διάστημα φορείς, δήμους και περιφέρειες. Την περασμένη Παρασκευή με κοινή πρωτοβουλία της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας και της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης. Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η κατανομή του ηλεκτρικού χώρου του νησιού και τα προβλήματα που απορρέουν από την υφιστάμενη κατάσταση, σχετικά με τη διαμορφωμένη αδειοδότηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Σύμφωνα με ανάρτηση στο linkedin της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας «συνολικά διαθέσιμος ενεργειακός χώρος στην Κρήτη, δεδομένων των περιορισμών που υπεισέρχονται από τη μεταφορική ικανότητα των καλωδίων διασύνδεσης και από την αδειοδοτική διαδικασία, εκτιμάται ότι δεν υπερβαίνει το 1 GW για αιολικά πάρκα και το 1 GW για φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Αυτό περιορίζει τη δυνατότητα χωροθέτησης νέων έργων ΑΠΕ από τους ίδιους τους πολίτες του νησιού.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη πως «η πρόταση που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είναι η πλειονότητα του ηλεκτρικού χώρου του νησιού σε κάθε μορφής έργων αξιοποίησης ΑΠΕ να δοθεί στους κατοίκους της Κρήτης, σε ποσοστό που δε μπορεί να είναι χαμηλότερο του 60% της εκάστοτε υπό προκήρυξη ισχύος. Προκειμένου να γίνει αυτό εφικτό, αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα ανάκλησης των 2 αδειών αιολικών πάρκων, αρχικής ισχύος 1 GW έκαστη, με την όποια μορφή τούτες έχουν διαμορφωθεί ως σήμερα, και της απόρριψης των όσων ακόμα αιτήσεων μεγάλης ισχύος παραμένουν υπό αξιολόγηση για χρονικό διάστημα άνω των 10 ετών, παραβιάζοντας σειρά από διατάξεις στην κείμενη νομοθεσία αλλά και κάθε έννοια λογικής».