O Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της E.E. (ACER) σε έκθεση τονίζει ότι η μέγιστη πρόσβαση σε διασυνδέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση και για την επίτευξη των στόχων ανανεώσιμης ενέργειας. Ο ελάχιστος στόχος του 70% αντιπροσωπεύει ένα βασικό εργαλείο για την επίτευξη των φιλόδοξων, πιο πρόσφατα καθορισμένων, πολιτικών στόχων για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.
Η μέγιστη διαθεσιμότητα των διασυνδέσεων αποτελεί προϋπόθεση για την πράσινη μετάβαση και τους άμεσους ενεργειακούς στόχους της ΕΕ, επιτρέποντας την ολοκλήρωση της αγοράς. Οι μελλοντικές τεράστιες επενδύσεις στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας προϋποθέτουν την αποτελεσματική χρήση όλων των νέων και υφιστάμενων υποδομών. Πράγματι, οι στόχοι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα 300 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2050, θα πρέπει να συνοδεύονται από τη μεταφορά της τεράστιας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές στην ΕΕ. Επιπλέον, όπως έδειξαν στην παρούσα έκθεση οι αναφορές σε καταστάσεις στη Γαλλία και τη Βαλτική, οι κίνδυνοι για την ασφάλεια του εφοδιασμού αντιμετωπίζονται καλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη βοήθεια των διασυνδέσεων. Τέλος, με την αυξανόμενη αστάθεια των τιμών, για παράδειγμα λόγω της περαιτέρω ηλεκτροδότησης πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλες οι μορφές ευελιξίας. Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προκλήσεων, οι διασυνδέσεις πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο
Στην έκθεση επισημαίνεται πως έτσι επιτυγχάνεται η εύρυθμη ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αντιμετωπίζεται η αστάθεια των τιμών και επιτυγχάνεται η ασφάλεια του εφοδιασμού και η ευελιξία της αγοράς. Η έκθεση αναφέρει πως στις 16 Αυγούστου 2022, κατά τη συνεδρίαση της επόμενης ημέρας, καταγράφηκαν μέγιστες τιμές 4.000 EUR/MWh από τις 17:00 έως τις 18:00 στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Η Nord Pool ενεργοποίησε αποθέματα δυναμικότητας αιχμής 50 MW στη Λιθουανία για ολόκληρη την ημέρα, με αποτέλεσμα να περιορίσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 2,14 MW. Μία μέρα μετά οι εισαγωγικές δυνατότητες στην περιοχή της Βαλτικής ήταν ιδιαίτερα χαμηλές, ιδίως κατά την ώρα της μέγιστης τιμής. Η ισχύς μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας μειώθηκε από 492 MW σε 350 MW μετά τις 16:00. Ομοίως, η ισχύς μεταξύ Σουηδίας και Λιθουανίας μειώθηκε από 700 MW σε 660 MW μεταξύ 11:00 και 18:00. Η δυναμικότητα εισαγωγής μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας μειώθηκε από 958 MW σε σχεδόν 800 MW από τις 8:00 έως τις 19:00.