Μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να στείλουν οι φορείς τα σχόλια τους για το νέο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, που θα σταλεί στην Κομισιόν. Ανάμεσα στους στόχους του σχεδίου η ανάπτυξη των ΑΠΕ ειδικά για θέρμανση και ψύξη στο 46% για το 2030. Επίσης, στον τομέα των μεταφορών η επέκταση των ΑΠΕ τίθεται στο 29% για το 2030, σημαντικά υψηλότερος από το προηγούμενο ΕΣΕΚ.
Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου αυτού θα διαδραματίσουν τα βιοκαύσιμα, και τα ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης. Μάλιστα για τα ανανεώσιμα καύσιμα ο στόχος είναι να καλύψουν το 2030 το 1% του συνόλου των καυσίμων του κλάδου των μεταφορών. Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ στην πορεία θα αυξηθεί το μερίδιό τους πολύ περισσότερο. «Για τα συμβατικά βιοκαύσιμα, τα οποία χρησιμοποιούν πρώτη ύλη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διατροφή ή πρώτη ύλη υψηλού ανθρακικού αποτυπώματος, τίθεται άνω όριο το 1.7% του συνόλου των καυσίμων στις μεταφορές. Αντίθετα, το πρόγραμμα προβλέπει σημαντική ανάπτυξη προηγμένων βιοκαυσίμων από κατάλληλες πρώτες ύλες βιομάζας και στο μέλλον κυρίως από λιγνοκυτταρινική βιομάζα. Μακροχρόνια θα είναι δυνατόν το ένα τρίτο των αναγκών σε καύσιμα να προέρχεται από προηγμένα βιοκαύσιμα και τουλάχιστον 50% να προέρχεται από κλιματικά ουδέτερα συνθετικά καύσιμα», αναφέρει το ΕΣΕΚ.
Έμφαση αναμένεται να δοθεί στην ανάπτυξη του βιοαερίου για την παραγωγή βιομεθανίου μέσω της αξιοποίησης κτηνοτροφικών, γεωργικών και δασικών υπολειμμάτων. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί το δυναμικό παραγωγής βιοαερίου ώστε να εγχυθούν στο δίκτυο αερίου περίπου 250 εκατ. κυβικά μέτρα και να φθάσουν το ένα δισ. κυβικά μέτρα το 2040.
Σύμφωνα με το παρόν ΕΣΕΚ, το βιομεθάνιο το 2030 θα ανέρχεται σε 2,1 TWh/έτος και το
2050 σε 9,7 TWh/έτος.
Για την παραγωγή του δυναμικού αυτού του βιομεθανίου, ετοιμάζεται ήδη το θεσμικό πλαίσιο με άξονες:
-Την αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων βιοαερίου σε μονάδες βιομεθανίου, τουλάχιστον όσων γειτνιάζουν σε δίκτυα διανομής ή μεταφοράς ΦΑ. Εκτιμάται ότι πάνω από τις μισές σημερινές μονάδες βιοαερίου μπορούν να μετατραπούν σε παραγωγή βιομεθανίου.
-Την ίδρυση νέων μονάδων βιομεθανίου, ιδίως σε αγροτικές/κτηνοτροφικές περιοχές
-Την έγχυση του παραγόμενου βιομεθανίου σε δίκτυα διανομής φυσικού αερίου (ή αγωγούς μεταφοράς ΦΑ στις περιπτώσεις που αυτό είναι οικονομικότερο), με σκοπό το «πρασίνισμα» του ΦΑ. Επίσης, την εξέταση της καθιέρωσης ελάχιστης ποσόστωσης βιομεθανίου στο φυσικό αέριο που θα διαθέτουν οι προμηθευτές φυσικού αερίου στους καταναλωτές των δικτύων διανομής. Σύμφωνα με το παρόν ΕΣΕΚ, το ποσοστό βιομεθανίου στο διανεμόμενο αέριο θα φθάσει το 10,8% το 2030 και στο 20,4% το 2050.
-Τη δημιουργία πλαισίου για τη συνδεσιμότητα των μονάδων βιομεθανίου με τα δίκτυα διανομής ή μεταφοράς, υπό την εποπτεία της ρυθμιστικής αρχής (ΡΑΑΕΥ).
-Τη δυνατότητα μετατροπής του παραγόμενου βιομεθανίου σε συμπιεσμένο ή υγροποιημένο βιομεθάνιο για χρήση στις μεταφορές.
-Την έκδοση πιστοποιητικών ανανεώσιμου αερίου για τη συγκρότηση σχετικής αγοράς. Ο φορέας πιστοποίησης έχει ήδη ορισθεί.
-Τη χρήση του δεσμευόμενου CO2 κατά την παραγωγή βιομεθανίου, για παραγωγή συνθετικών καυσίμων.
-Την οργάνωση συστήματος συλλογής της πρώτης ύλης για την παραγωγή του βιομεθανίου, πιθανόν με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και την εξέταση συστήματος κινήτρων συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης του στερεού υπολείμματος από τα εργοστάσια βιομεθανίου για χρήση ως λίπασμα.
-Σύμφωνα με όλες τις μελέτες, το καθοριστικό σημείο για την ανάπτυξη του βιομεθανίου είναι αυτό της συλλογής της πρώτης ύλης. Ήδη τα εργοστάσια βιοαερίου λειτουργούν σήμερα στο 52% της δυναμικότητας τους κατά μέσο όρο λόγω έλλειψης πρώτης ύλης.
Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί πως από το επίσημο κείμενο δεν υπάρχει καμία αναφορά για την ανάπτυξη της γεωθερμίας, ενώ υπάρχει μια αόριστη αναφορά περί επέκτασης των ενεργειακών κοινοτήτων.