Θερμοκήπια Θράκης: Πώς η γεωθερμία δημιουργεί την “πέμπτη εποχή” στην αγροδιατροφή

Θερμοκήπια Θράκης: Πώς η γεωθερμία δημιουργεί την “πέμπτη εποχή” στην αγροδιατροφή
Τρίτη, 01/04/2025 - 08:10

Με αιχμή του δόρατος τη γεωθερμική ενέργεια και ενισχυτικά φωτοβολταϊκά, η θερμοκηπιακή μονάδα Θερμοκήπια Θράκης αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του πώς οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να στηρίξουν όχι μόνο τη βιωσιμότητα αλλά και την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα.

Τρία χιλιόμετρα από την παραλία του Νέστου, σε μια έκταση 260 στρεμμάτων που κάποτε ήταν ακαλλιέργητη και βαλτώδης, αναπτύσσονται οι εγκαταστάσεις της Θερμοκήπια Θράκης.

Η πρότυπη θερμοκηπιακή μονάδα, που αναπτύσσουν από κοινού οι εισηγμένες Πλαστικά Θράκης και Ελαστρον, αξιοποιεί τη γεωθερμία της περιοχής και παράγει με σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Με επενδύσεις που «τρέχουν» και θα φτάσουν το 2027 τα 35 εκατ. ευρώ παράγουν ετησίως, μεταξύ άλλων, περίπου 8.000 τόνους τομάτας και 13 εκατομμύρια τεμάχια αγγουριών, καλύπτοντας το 95% των αναγκών τεσσάρων μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ (Lidl, ΑΒ, Σκλαβενίτης, Μασούτης), ενώ ένα μικρό ποσοστό εξάγεται σε χώρες των Βαλκανίων.

Η ιδέα ανήκει στον Κωνσταντίνο Χαλιορή, γιο του ιδρυτή του Ομίλου Πλαστικά Θράκης, που διέβλεψε τις δυνατότητες της γεωθερμίας στην περιοχή και αποφάσισε να ανατρέψει την εξάρτηση της ελληνικής αγοράς από τις εισαγωγές. Οι γεωτρήσεις φτάνουν σε βάθος 300 μέτρων και εξασφαλίζουν θερμική ενέργεια, με τη μονάδα να ενισχύεται και από φωτοβολταϊκά για επιπλέον εξοικονόμηση.

Έτσι ξεκίνησε να αναπτύσσει μια επένδυση θερμοκηπιακών καλλιεργειών που αναζωογόνησε την περιοχή, καθώς απασχολεί περί τους 370 εργαζόμενους ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό εργαζόμενων του ομίλου Πλαστικά Θράκης, με έδρα την Ξάνθη, στους 1300.

Το επενδυτικό πλάνο για το προσεχές διάστημα έχει δύο φάσεις. Η πρώτη είναι η επέκταση των καλλιεργειών σε όμορη των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, έκταση 65 στρεμμάτων, επένδυση που θα ολοκληρωθεί το 2027. Η δεύτερη φάση που μπορεί να υπερδιπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα αφορά μια νέα επένδυση στη Νέα Κεσάνη όπου ήδη ο όμιλος έχει πληρώσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης γεωθερμικού πεδίου κ έχει προχωρήσει και σε αγορά γης.

Όπως αναφέρθηκε, δε, σε δημοσιογραφική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Θερμοκήπια Θράκης, που οργανώθηκε από την ΑΒ Βασιλόπουλος, που πλέον αποκλειστικά διαθέτει και τα επώνυμα προϊόντα της εταιρείας με το brand “ο κήπος της Ξάνθης” στα καταστήματά της, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής επίσκεψης, στόχος είναι η παραγωγή ποιοτικού προϊόντος ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Η συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος, χρονολογείται από το 2014 με χύμα και συσκευασμένες λύσεις ενώ το brand «Ο Κήπος της Ξάνθης, που παράγει για λογαριασμό της έχει αποσπάσει, όπως επισημάνθηκε σημαντικές διακρίσεις.

Όπως επισημάνθηκε από τον κ. Ευθύμιο Λειβαδίτη, επικεφαλής των Θερμοκηπίων Θράκης «δημιουργούμε την πέμπτη εποχή, δηλαδή ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας όλο τον χρόνο, με ελεγχόμενο μικροκλίμα και διαφοροποίηση προϊόντων ανά θάλαμο. Η προσέγγιση αυτή βελτιώνει τη φυτοπροστασία και την ποιότητα, ενώ μειώνει τις απώλειες».

Επιπλέον ο σχεδιασμός της μονάδας επιτρέπει τη διαφοροποίηση καλλιεργειών ανά θάλαμο και ανά εποχή, γεγονός που προσφέρει πλεονεκτήματα στην παραγωγή, τη διαχείριση φυτοπροστασίας και την ποιότητα των προϊόντων. Την ίδια ώρα η συσκευασία, που αναπτύσσεται σε συνεργασία με τον Όμιλο Πλαστικά Θράκης, ενισχύει τη διατηρησιμότητα και την ανακυκλωσιμότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατά κεφαλήν κατανάλωση τομάτας στην Ελλάδα φτάνει τα 65 κιλά ετησίως. Το 2010, η εγχώρια παραγωγή τομάτας ανερχόταν σε 1 εκατ. τόνους, ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει στις 550 χιλ. τόνους, κυρίως λόγω της κλιματικής κρίσης και της αδυναμίας του παραδοσιακού μοντέλου καλλιέργειας να ανταποκριθεί σε ακραίες συνθήκες.

Με αυτά τα δεδομένα η θερμοκηπιακή καλλιέργεια με γεωθερμία, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για αυτάρκη αγροδιατροφή στην Ελλάδα.