Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει παραδοθεί το εθνικό σχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, με τις προσπάθειες το επόμενο διάστημα να επικεντρώνονται στο να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες που αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο.
Το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει πως η εγκατεστημένη ισχύς των υπεράκτιων αιολικών πάρκων αναμένεται να ανέλθει σε 1,9 GW έως το 2030.
Να σημειωθεί πως έχει εκφραστεί επενδυτικό ενδιαφέρον σε τουλάχιστον 5 περιοχές, ενώ στην Αλεξανδρούπολη θα υλοποιηθεί το πιλοτικό έργο, ισχύος 600 MW. Ειδικότερα, η Αλεξανδρούπολη έχει επιλεγεί ως περιοχή που θα τρέξει το πρώτο πολιτικό έργο ισχύος 600MW, ενώ στο πλάνο του υπουργείου Ενέργειας είναι και η αξιοποίηση περιοχών στην Κρήτη. Στόχος μέχρι το 2027 να γίνουν διαγωνισμοί για την ανάπτυξη έργων ισχύος 2GW.Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη «σκανάρει» τις περιοχές και τις ανάγκες που θα απαιτηθούν από το ηλεκτρικό σύστημα.
Μέχρι τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα ανέφερε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΕΝΕ εξηγώντας πως πήρε χρόνο να «σκαναριστεί» η θαλάσσια έκταση και να μπουν οι περιορισμοί του κάθε φορέα. Η κα Σδούκου ανέφερε ότι η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στη χώρα. «Η πρόκληση είναι να δημιουργήσουμε παραγωγική βάση και αυτό μπορεί να γίνει καθώς υπάρχουν ναυπηγεία και επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παραγωγή», πρόσθεσε. Παράλληλα, η κα Σδούκου ανέφερε πως «Θα εστιάσουμε στην ανάπτυξη του ηλεκτρικού χώρου σε αυτή τη θητεία πρέπει να δώσουμε ώθηση στην αποθήκευση».