Πρόκειται για καινοτόμο και πρωτοποριακό project, το Ephyra, συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 18 εκατ. ευρώ από το Horizon Europe και το Clean Hydrogen Partnership.
Στο έργο οποίο συμμετέχουν 10 εταίροι από 7 χώρες, με συντονιστή τον ελληνικό όμιλο με τη λειτουργία του εργοστασίου να εκκινεί το 2026. Η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί σε λιγότερο από έναν χρόνο, όπως ανέφερε χθες ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ομίλου Motor Oil. Κ. Κωνσταντίνος Χατζηφώτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος.
Στόχος είναι το άνοιγμα της αγοράς και της οικονομίας στην αγορά του υδρογόνου με την επίτευξη ανταγωνιστικής παραγωγής πράσινου υδρογόνου.
Η κατανάλωση του υδρογόνου που θα παράγει η μονάδα θα γίνεται τόσο εσωτερικά από τη Motor Oil για την παραγωγή ανανεώσιμων και συνθετικών καυσίμων όσο και εξωτερικά, από τελικούς καταναλωτές εκτός διυλιστηρίου στους οποίους η διάθεση θα γίνεται μέσω συστήματος διανομής με συστοιχίες φιαλών συμπιεσμένου αερίου σε βυτιοφόρα.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και απαντάει στο ζητούμενο της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας και της ΕΕ, στην επιτακτική πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης, αλλά και της εφαρμογής λύσεων τεχνολογικής αιχμής στη βιομηχανία.
To πρόγραμμα Υδρογόνου της Motor Oil που αναπτύσσεται και υλοποιείται στη βιομηχανική εγκατάσταση της Κορίνθου αποτελεί την ομπρέλα ενός συμπλέγματος έργων στην αλυσίδα αξίας του υδρογόνου στοχεύοντας στη δημιουργία μίας ευέλικτης, κλιμακούμενης και οικονομικά αποδοτικής υποδομής παραγωγής και διάθεσης ανανεώσιμου και χαμηλού άνθρακα υδρογόνου.
Το κομμάτι της παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου καλύπτεται μέσω διαδικασίας ηλεκτρόλυσης στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις μέσω του νέου έργου.
Όλο το σύμπλεγμα εφαρμογών αναπτύσσεται μέσω της κοιλάδας υδρογόνου της MotorOil -πρόκειται για το έργοTRIERES-και περιλαμβάνει τη διανομή συμπιεσμένου υδρογόνου μέσω συστήματος διακίνησης σε φιάλες, καθώς και μέσω συστήματος αγωγών στην τοπική βιομηχανία, ενώ διερευνάται η δυνατότητα μέρους του να εγχύεται στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου. Φυσικά μια σημαντική ποσότητα προορίζεται για μετατροπή σε ανανεώσιμα και συνθετικά καύσιμαόντας το κλειδί για τη παραγωγή αυτών των νέων καυσίμων εντός των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Motor Oil.
Με το έργο«EPHYRA»η MotorOil προσβλέπει στη δημιουργία ενός εξελιγμένου συστήματος ηλεκτρόλυσης 30 MW για παραγωγή ανανεώσιμου/πράσινου υδρογόνου και την αξιοποίηση της βιομηχανικής συμβίωσης στις εγκαταστάσεις του Διυλιστηρίου των Αγ. Θεοδώρων με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής πράσινου υδρογόνου, ώστε η τελική τιμή του να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τα καύσιμα ορυκτής προέλευσης.
Η πράσινη ενέργεια θα παρέχεται μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος ενεργειακής διαχείρισης από την θυγατρική εταιρεία του ομίλου, ΜΟRE,ως φορέας διαχείρισης ενέργειας που διαθέτει ένα πλούσιο pipeline ανανεώσιμων έργων υπό ανάπτυξη και συμβάσεις με έργα τρίτων και PPAs.
Ήδη, η ΟΣΥ έχει ανακοινώσει ότι προσβλέπει στη χρήση του παραγόμενου καυσίμου σε τρία νέα λεωφορεία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κατασκευή από τη Motor Oil δύο πρατηρίων υδρογόνου, το πρώτο στους Αγίους Θεοδώρους και το δεύτερο στην Ακράτα.