Διπλό στόχο τόσο ως προς τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ όσο και στον περιορισμό του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας θα μπορούσε να πετύχει ένα νέο σχήμα «διακοψιμότητας» μέσω του οποίου θα αμείβεται η παροχή ευελιξίας στο σύστημα κατά τις ώρες αιχμής από τις βιομηχανίες.
Ο δρόμος για την υιοθέτηση μηχανισμών αποζημίωσης ευέλικτης ισχύος φορτίου αναμένεται να ανοίξει όταν υπερψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του σχεδίου Μεταρρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού, στο οποίο περιλαμβάνεται ειδική πρόβλεψη που πήρε το «πράσινο φως» από το τελευταίο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 19 του σχεδίου προβλέπεται η δημιουργία «Non-fossil flexibility support schemes», δηλαδή σχημάτων στήριξης της παροχής ευελιξίας που βασίζεται σε μη ορυκτά καύσιμα. Τα σχήματα αυτά, σύμφωνα με το κείμενο της Κομισιόν, θα μπορούν να δημιουργηθούν όπου οι επενδύσεις στην ευελιξία από μη ορυκτά καύσιμα είναι ανεπαρκείς για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι των κρατών μελών, όπως αυτοί περιγράφονται στο κάθε ΕΣΕΚ.
Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή με τη δημιουργία ενός νέου σχήματος στήριξης της παροχής ευελιξίας θα μπορούν να επιτευχθούν ευκολότερα οι στόχοι του ΕΣΕΚ για τη διείσδυση των ΑΠΕ, διευρύνοντας τη χωρητικότητα του δικτύου πέραν των μπαταριών.
Η συμπερίληψη του συγκεκριμένου μέτρου από τη βιομηχανία αντιμετωπίζεται ως εξαιρετικά θετική εξέλιξη, καθώς μέσω της υιοθέτησης ενός σχήματος επιτυγχάνεται διπλός στόχος περιορίζεται το υψηλό κόστος για τη βιομηχανία ενώ παράλληλα ανοίγει ηλεκτρικός χώρος στο δίκτυο για τις εγκατάσταση περισσότερων ΑΠΕ αλλά και για την αποτροπή των υποχρεωτικών περικοπών της παραγωγής από ΑΠΕ κατά τις ώρες αιχμής.
Αλλωστε η βιομηχανία, εκτιμά ότι ακόμη και η υποχρεωτική προσθήκη μπαταριών σε όλα τα φωτοβολταϊκά που εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν θα λύσει το πρόβλημα της συμφόρησης του δικτύου ούτε ο ΑΔΜΗΕ θα αποφύγει στο μέλλον τις περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ, καθώς η φόρτιση των μπαταριών για δύο ώρες ή και τέσσερις ακόμη δεν επιφέρει ικανή αύξηση του φορτίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνη Κοντολέων η μείωση του φορτίου στις ώρες αιχμής και η αύξηση του στις ώρες με ηλιοφάνεια μπορεί να επιτευχθεί πιο αποτελεσματικά με τη μετατόπιση/περικοπή ή ενεργοποίηση φορτίου.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως υποστηρίζει θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα ο σχεδιασμός μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος για τις ευέλικτες βιομηχανίες, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές κατευθύνσεις του υπό αναθεώρηση ευρωπαϊκού κανονισμού λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος προβλέπει τη θεσμοθέτηση μηχανισμών αποζημίωσης ευέλικτης ισχύος φορτίου και αποθήκευσης (non fossilflexibility).
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κοντολέων θα πρέπει να γίνει σαφές ότι για όσο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει σημαντική αύξηση του φορτίου θα συνεχίζονται οι διακοπές στην λειτουργία των ΑΠΕ. Η δε αύξηση του φορτίου περνάει μέσα από την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με ηλεκτρική ενέργεια (electrification), από τις βιομηχανίες. Οι επενδύσεις αυτές όμως, καταλήγει, δεν μπορούν να ξεκινήσουν όσο οι βιομηχανίες δεν βλέπουν φως στο τούνελ, δηλαδή στήριξη από την πολιτεία ώστε να αντιμετωπίσουν το μη ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.