Στο νέο ΕΣΕΚ ο στόχος για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας καθορίζεται στο 44% και η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ορίζεται ότι θα φτάσει στο 78%.
Όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά που θα βρίσκονται σε λειτουργία στο τέλος της δεκαετίας ο σχετικός στόχος καθορίζεται στα 13,4 GW , ενώ ο στόχος για τα χερσαία αιολικά καθορίζεται στα 7,6 GW το 2030.
Το ελληνικό σχέδιο είναι συνεκτικό με το στόχο της ΕΕ που συμφωνήθηκε πρόσφατα για τουλάχιστον 42,5% ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2030.
Πάντως, τόσο το ελληνικό σχέδιο, όσο και η πολιτικής της ΕΕ δίνουν βάρος στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Στόχος της ΕΕ είναι η διατήρηση μιας υγιούς και ανταγωνιστικής αλυσίδας εφοδιασμού αιολικής ενέργειας, με σαφή και ασφαλή δεξαμενή έργων, που θα προσελκύει την αναγκαία χρηματοδότηση και θα ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σήμερα η πορεία ανάπτυξής του τομέα της αιολικής ενέργειας αντιμετωπίζει ένα μοναδικό συνδυασμό προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων της ανεπαρκούς και αβέβαιης ζήτησης, των αργών και περίπλοκων διαδικασιών αδειοδότησης, της έλλειψης πρόσβασης σε πρώτες ύλες, του υψηλού πληθωρισμού και των υψηλών τιμών βασικών εμπορευμάτων, του μη υποστηρικτικού σχεδιασμού των εθνικών διαγωνισμών, της αυξημένης πίεσης από διεθνείς ανταγωνιστές και των κινδύνων σχετικά με τη διαθεσιμότητα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Να σημειωθεί πως το 2022 προστέθηκαν στην ΕΕ εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας ισχύος 16 GW, επίδοση που συνιστά ρεκόρ και αύξηση κατά 47 % σε σύγκριση με το 2021. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τα 37 GW ανά έτος που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για το 2030 όσον αφορά στην ανανεώσιμη ενέργεια.