Καμία έκπληξη για τα φωτοβολταϊκά δεν περιλαμβάνει η μελέτη αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ που έχει κατατεθεί στην Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε ότι αφορά στην χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών σταθμών, ακολουθήθηκαν οι κατευθύνσεις που είχαν δοθεί από την πολιτική ηγεσία και οι οποίες προέβλεπαν:
-Τη μείωση του μέγιστου ποσοστού κάλυψης εδάφους από φωτοβολταϊκά επί των καλλιεργήσιμων και βοσκήσιμων εκτάσεων ανά ΟΤΑ.
-Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών με μέγιστο ποσοστό κάλυψης 10% στις τεχνητές λίμνες, αλλά όχι στις φυσικές λίμνες.
-Την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σε γεωργική γη και σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας με ταβάνι ισχύος. Στη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας επιτρέπονται έργα ισχύος έως 1 MW.
-Τη χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών στις ζώνες διαχείρισης οικοτόπων και ειδών και στις ζώνες βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων σύμφωνα με τις πρόνοιες των διατάξεων των Προεδρικών Διαταγμάτων των προστατευόμενων περιοχών.
-Τον καθορισμό ελάχιστων αποστάσεων από περιοχές αποκλεισμού και περιοχές ενδιαφέροντος (π.χ Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, oικισμούς, κλπ).
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συστήσει επιτροπή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ενδιαφερόμενους και θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση επί του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ.