Πριν λίγες ημέρες αρκετοί εκπρόσωποι της βιομηχανίας ζητούσαν με ανοιχτή επιστολή προς στον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton τον χαρακτηρισμό της βιοενέργειας ως στρατηγικής τεχνολογίας στον νόμο Net Zero Industry. Η στερεή βιομάζα χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, τους οικιακούς και ενεργειακούς τομείς. Το 2021, 21,1 Mtoe στερεάς βιομάζας καταναλώθηκαν στον κλάδο της βιομηχανίας, 45,1 Mtoe στον οικιακό τομέα και 33,0 Mtoe στον ενεργειακό τομέα. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Σουηδία είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές στερεάς βιομάζας, σύμφωνα με την Ε.Ε.
Ο νόμος Net-Zero Industry Act είναι μια πρωτοβουλία που απορρέει από το Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας που στοχεύει στην κλιμάκωση της παραγωγής καθαρών τεχνολογιών στην ΕΕ.
Στην επιστολή προς τον ευρωπαίο επίτροπο τονίζεται πως «η βιώσιμη βιοενέργεια έχει πολλαπλά οφέλη. Είναι μια οικονομικά αποδοτική, άμεσα διαθέσιμη λύση για την απεξάρτηση από τον άνθρακα: αξιοποίηση βιώσιμων πόρων βιομάζας που προέρχονται από τη βιώσιμη διαχείριση των δασών, τις καλές γεωργικές πρακτικές και την αξιοποίηση των υπολειμμάτων. Οι σύγχρονες λύσεις βιοενέργειας μεγιστοποιούν την ενεργειακή απόδοση και ελαχιστοποιούν τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα σε αμελητέα επίπεδα«. Η βιοενέργεια, όπως αναφέρουν σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (BECCS) ή την αφαίρεση άνθρακα (BCR), μπορούν όχι μόνο να παράγουν ανανεώσιμη ενέργεια μπορούν επίσης να προσφέρουν, με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, τη μείωση άνθρακα για την επίτευξη των στόχων έως το 2050.
Όπως αναφέρει ο ελληνικός σύνδεσμος βιοαερίου-HABIO το βιομεθάνιο «μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους τομείς που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο: ως πηγή ενέργειας στις χημικές, υαλουργικές και άλλες βιομηχανίες μη μεταλλικών ορυκτών. Επίσης στη βιομηχανία χαρτοπολτού και χαρτιού, στη χαλυβουργία και στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Ως πρώτη ύλη - στην κατασκευή λιπασμάτων, μεθανόλης και χάλυβα. Το βιομεθάνιο είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για διεργασίες που απαιτούν υψηλή θερμοκρασία σε βιομηχανίες εντατικής ενέργειας χάρη στην υψηλή ενεργειακή του πυκνότητα, η οποία ισοδυναμεί με το φυσικό αέριο. Το ακατέργαστο βιοαέριο είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για βιομηχανίες του αγροδιατροφικού τομέα που παράγουν οργανικά υπολείμματα».
Η πλειοψηφία των κρατών μελών στα εθνικά σχέδια για την ενεργεία και το κλίμα (NECPR), που έχουν καταρτίσει αναφέρουν μέτρα που σχετίζονται με την προώθηση του βιοαερίου και του βιομεθανίου. Αυτό είναι σύμφωνο με την πρόταση της Επιτροπής στο σχέδιο REPowerEU για την επιτάχυνση της παραγωγής βιομεθανίου που παράγεται βιώσιμα, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Η εγχώρια παραγωγή βιοαερίου στην ΕΕ το 2021 αυξήθηκε σε 14,9 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (mtoe), αύξηση 1,7% σε σύγκριση με το 2020. Η Γερμανία παρέμεινε ο μεγαλύτερος παραγωγός (7,5 εκατομμύρια τόνοι – 50,4% του συνόλου), και ακολουθεί η Ιταλία (13,9% , 2,1 mtoe) και Γαλλία (9,4%, 1,4 mtoe). Το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ουγγαρία και η Σουηδία δεν ανέφεραν καμία παραγωγή βιοαερίου.
Σε έκθεση της Ε.Ε. που δημοσιεύθηκε ως μέρος του State of the Energy Union Report συνολικά, η πρωτογενής προσφορά στερεάς βιομάζας στην ΕΕ αυξήθηκε από 3.336.811 TJ το 2008 σε 4.454.768 TJ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 33,5%. Η κατανάλωση βιομεθανίου και άλλων υγρών βιοκαυσίμων συγκεντρώνεται σε λιγότερο από το 1% της συνολικής ποσότητας βιοκαυσίμων που καταναλώνεται στον τομέα των μεταφορών. Έξι κράτη μέλη13 αναφέρουν τη χρήση βιοαερίων στις μεταφορές.