Το ενεργειακό κόστος αναδείχθηκε για τους δήμους νούμερο ένα πρόβλημα. Το κόστος για κτίρια και ηλεκτροφωτισμό εκτοξεύτηκε και τέθηκε επι τάπητος η ανάγκη έργων εξοικονόμησης. Το ίδιο πρόβλημα παρατηρήθηκε και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης. Το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει το υπουργείο Ενέργειας και πρόσφατα ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Απόλλων» και στόχος είναι να ευνοηθούν 13 περιφέρειες. Θα πρέπει οι δήμοι μιας περιφέρειας να συστήσουν μια ενεργειακή κοινότητα, με το υπουργείο Ενέργειας να τους παρέχει την τεχνική βοήθεια, με σκοπό να φτιάξουν φωτοβολταϊκά έργα.
Ήδη όμως αρκετοί δήμοι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν κινητοποιηθεί, με αρκετές δυσκολίες βέβαια, με σκοπό να δημιουργήσουν μια ενεργειακή κοινότητα. Ανάμεσα σε αυτούς και ο δήμος Αγρινίου, στον οποίο σύντομα θα ολοκληρωθεί η ενεργειακή κοινότητα με στόχο ο δήμος να μειώσει το ενεργειακό κόστος κατά περίπου 4 εκατ. ευρώ και παράλληλα να υλοποιήσει δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, προσφέροντας ρεύμα σε 2.500 ευάλωτα νοικοκυριά.
Στο μεταξύ μέχρι τις 28 Μαρτίου του 2024 θα μπορούν υποβάλλουν τις προτάσεις τους δήμοι και περιφέρειες για το πρόγραμμα με τίτλο «Στήριξη Ενεργειακών Κοινοτήτων για την ανάπτυξη δράσεων αυτοπαραγωγής (Ενεργειακές Κοινότητες).
Η δράση αφορά δαπάνες για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε για αυτοπαραγωγή με ενεργειακό ή/και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό από Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών ή Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας ή Ενεργειακή Κοινότητα του ν. 4513/2018 για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών στις ΔΕΥΑ, σε δημοτικούς παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κέντρα υγείας νοσοκομεία, εγκαταστάσεις ύδρευσης κ.α. Το ρεύμα που θα παράγεται θα διοχετεύεται και σε καταναλωτές που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια. Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που αφορούν το επενδυτικό κόστος προμήθειας, εγκατάστασης, θέσης σε λειτουργία των σταθμών ΑΠΕ.Ειδικότερα, Προμήθεια και εγκατάσταση Φ/Β πλαισίων, αντιστροφέα, καθώς και παρελκόμενων υλικών (πίνακες, καλώδια κλπ.). Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος βάσεων στήριξης. Προμήθεια και εγκατάσταση μετρητή Φ/Β. Από τις συγκεκριμένες δράσεις θα ευνοηθούν οι Περιφέρειες: Δυτικής Μακεδονίας Πελοποννήσου (Δήμοι Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας, Τρίπολης), Βορείου Αιγαίου. Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
Να σημειωθεί πως χθες ο Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης πραγματοποίησε ενημερωτική ημερίδα με αντικείμενο τη δημιουργία Κοινότητας Ανανεώσιμης Ενέργειας. Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποίησε και ο δήμος Πρεσπών. Σε σχετική ανακοίνωση μάλιστα τόνιζε πως «το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις των Πρεσπών αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητά τους. Μέριμνα του Δήμου μας είναι να παρέχει στους πολίτες και τους επιχειρηματίες της περιοχής υποστήριξη και ενημέρωση σχετικά με τις υφιστάμενες δυνατότητες για κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών με βιώσιμο τρόπο καθώς και τους σχετικούς διαθέσιμους πόρους. Οι ενεργειακές κοινότητες ως αναπόσπαστο κομμάτι της Δίκαιης Μετάβασης, αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για τις τοπικές κοινωνίες και, μεταξύ άλλων, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία».