Σε προσωρινή συμφωνία κατέληξαν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο για τη μείωση των εκπομπών και της χρήσης ενέργειας των κτιρίων σε ολόκληρη την ΕΕ. Η συμφωνία θα ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης σύμφωνα με το σχέδιο REPowerEU . Οι επιδοτήσεις για την εγκατάσταση αυτόνομων λεβήτων που τροφοδοτούνται από ορυκτά καύσιμα δεν θα επιτρέπονται από την 1η Ιανουαρίου 2025. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να καθορίσουν συγκεκριμένα μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στη θέρμανση και την ψύξη, με σκοπό την πλήρη κατάργηση των λεβήτων που τροφοδοτούνται από ορυκτά καύσιμα, έως το 2040.
Η αναθεωρημένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD) θα καθορίσει μια σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να ενισχύσουν δομικά την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, με ιδιαίτερη έμφαση στα κτίρια με τη χειρότερη απόδοση. Τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να επιλέξουν ποια κτίρια θα στοχεύσουν και ποια μέτρα θα λάβουν. Στόχος η μείωση της μέσης χρήσης πρωτογενούς ενέργειας των κατοικιών κατά 16% έως το 2030 και 20-22% έως το 2035.
Η συμφωνία στοχεύει στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και τη μείωση των ενεργειακών λογαριασμών, τα χρηματοδοτικά μέτρα θα πρέπει να δίνουν κίνητρα και να στοχεύουν ιδίως σε ευάλωτους πελάτες και σε κτίρια με τη χειρότερη απόδοση, στα οποία ζει το μεγαλύτερο ποσοστό ευάλωτων νοικοκυριών.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι τα νέα κτίρια είναι έτοιμα για να φιλοξενούν φωτοβολταϊκές ή ηλιακές θερμικές εγκαταστάσεις στον τελευταίο όροφο. Η εγκατάσταση συστημάτων ηλιακής ενέργειας θα γίνει ο κανόνας για νέα κτίρια. Στα υπάρχοντα δημόσια και μη κτίρια τα ηλιακά συστήματα θα πρέπει να εγκατασταθούν σταδιακά, ξεκινώντας από το 2027, όπου αυτό είναι τεχνικά, οικονομικά και λειτουργικά εφικτό.
To επόμενο βήμα για την επιτάχυνση της απαλλαγής των εκπομπών CO2 από τα κτίρια, θα είναι η δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός σχεδίου δράσης για τις αντλίες θερμότητας στις αρχές του 2024. Αυτό το σχέδιο θα έχει λεπτομέρειες για μια ταχεία ανάπτυξη λύσεων που βασίζονται σε αντλίες θερμότητας. Σύμφωνα με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, το σχέδιο REPowerEU απαιτεί επενδύσεις που στόχο έχουν τον διπλασιασμό του τρέχοντος ρυθμού εγκατάστασης αντλιών θερμότητας στα κτίρια και στην επιτάχυνση της εγκατάστασης μεγάλων δικτύων τηλεθέρμανσης και ψύξης. Με 3 εκατομμύρια μονάδες αντλιών θερμότητας που έχουν εγκατασταθεί μόνο το 2022, στόχος είναι να εγκατασταθούν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια επιπλέον αντλίες θερμότητας έως το 2027.