Την αγωνία τους για την πορεία της ενεργειακής μετάβασης και το ρόλο που θα έχουν οι μικροί παραγωγοί εκφράζουν επενδυτές από τη Δυτική Μακεδονία. Σχολιάζουν αναφορικά με την πρόθεση του υπουργείου να κάνει διαγωνισμό για τα έργα που θα βάλουν μπαταρία πίσω από τους μετρητές, πως θα είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα και πως αυτά τα έργα θα κατασκευαστούν σε 3-4 χρόνια, ενώ μόνο ο διαγωνισμός θα χρειαστεί 8-9 μήνες.
Μιλώντας στο iEnergeia gr πρόεδρος του Συλλόγου Επενδυτών Δυτικής Μακεδονίας κ. Φώτης Ζυγούρης ανέφερε πως «με μια σειρά νομοθετημάτων ο λιγοστός ηλεκτρικός χώρος που απομένει σιγά σιγά κατανέμεται σε μεγάλους επενδυτές. Εμείς θέλουμε τουλάχιστον το 5% της υπουργικής απόφασης που θα μπορούσε να είναι 500MW αλλά να είναι υλοποιήσιμο γιατί από τη μία ναι μεν κατατάσσεις κάποια έργα στην κατηγορία Γ2 και Γ4 μετά έρχεσαι και καταργείς τις ταρίφες. Τουλάχιστον τα έργα των κατηγοριών Γ2 και Γ4 με τα 800MW θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα».
Σε σχέση με την προσθήκη μπαταριών στα έργα ο κ. Ζυγούρης αναφέρει πως «εμείς οι μικροί επενδυτές 500KW θα μπορούσαμε να βάλουμε μπαταρίες άμεσα και να εξοικονομηθεί ηλεκτρικός χώρος 1GW και τα έργα αυτά θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν ή με capex ή με κάποιο πρόγραμμα. Άλλωστε δεν υπάρχει σχετικό πλαίσιο για τα μικρά έργα με μπαταρίες. Πρέπει να θεσμοθετηθεί, έχει συγκρατήσει και το υπουργείο μια επιτροπή. Προτείναμε να δοθεί χαμηλό τιμολόγια στις ώρες αιχμής, που είναι τις ώρες που παράγουν φωτοβολταϊκά και να γλιτώσουμε τις περικοπές».
Ο κ. Ζυγούρης τέλος αναφερόμενος στη Δυτική Μακεδονία σημείωσε πως «μιλάμε για μια περιοχή που έχει χάσει το 50% του εισοδήματος της» και πως μπορούν να γίνουν έργα για την αναπλήρωση του εισοδήματος. «Μόνο οι δύο κατηγορίες Γ2-Γ4 αφορούν 1.600 οικογένειες και για ένα νομό, όπως η Κοζάνη, είναι ένα σημαντικό προνόμιο και δημιουργεί και ένα κύκλο εργασιών».
Να σημειωθεί πως πριν λίγες ημέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ.) είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με την Υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος καΑλεξάνδρα Σδούκου, όπου μεταξύ άλλων είχε ζητηθεί να επιστραφούν οι Εγγυητικές Επιστολές των Εξαιρούμενων Φωτοβολταικών Σταθμών που είχαν λάβει αδυναμία σύνδεσης από το ΔΕΔΔΗΕ και κατατέθηκαν προκειμένου να παραμείνουν σε αναμονή 5 ετών. Μάλιστα σύμφωνα με την ομοσπονδία το υπουργείο δεσμεύτηκε να το εξετάσει στο προσεχές νομοσχέδιο χωρίς όμως να είναι σίγουρο αν θα επιστραφεί το σύνολο της Εγγυητικής ή ένα μεγάλο μέρος της .