Πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως το μεγάλο στοίχημα είναι πως η χώρα θα γίνει παραγωγός και εξαγωγέας, μέσω και των offshore αιολικών πάρκων. Ο υπουργός μιλώντας στο OT Forum είχε προαναγγείλει την ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου για την ανάπτυξη των σχετικών projects, που θα προσφέρει ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Πράγματι στόχος του υπουργείου ενέργειας, είναι να ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες τον επόμενο χρόνο και μέχρι το 2025 να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί και να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για 1,9GW μέχρι το 2030. Υπενθυμίζεται, πως σε εκδήλωση παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη και της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου, επιδόθηκαν στους επενδυτές («ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ», θυγατρική της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ» θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου), οι πρώτες δύο άδειες έρευνας για πιλοτικά υπεράκτια αιολικά πάρκα. Οι περιοχές ερευνών εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑ-ΥΑΠ) και θα συνδράμουν στην επίτευξη του εθνικού στόχου, όπως αυτός ορίζεται στο υπό οριστικοποίηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων έχει ήδη υποβληθεί στη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και προκρίνει μια δεξαμενή επιλογών από δέκα περιοχές για ανάπτυξη έως το 2030-2032, συνολικής ισχύος περίπου 4,9 GW, και αφορούν κυρίως έργα πλωτής έδρασης. Στις ανωτέρω περιοχές δεν συμπεριλαμβάνεται η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Έβρου-Σαμοθράκης, η οποία ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών Έργων ΥΑΠ, σύμφωνα με το Ν. 4964/2022.
Στόχος είναι η δημόσια διαβούλευση για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων να ολοκληρωθεί εντός Νοεμβρίου και τον Ιανουάριο να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τεχνικές μελέτες. Ο κ. Στεφάτος εκτίμησε πως σε ένα χρόνο από τώρα μπορούμε να έχουμε τα προεδρικά διατάγματα.
Μετά τους αποκλεισμούς με βάση τα κριτήρια που έθεσε η επιτροπή που έφτιαξε το πρόγραμμα κρίνοντας που μπορούν να τοποθετηθούν σταθερής έδρασης έργα και που πλωτά κατέληξε στις εξής εκτάσεις: Διαπόντια νησιά, πατραϊκός . Στην Κρήτη, σε Ρόδο δονούσα, Γύαρος, Εύβοια- Αγιοι Απόστολοι, Χιος.
Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας προτείνει μεταξύ άλλων τη «διαμόρφωση ενός ευέλικτου συστήματος αδειοδότησης, με βάση τις πρόνοιες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας του σχεδίου REPowerEU, που θα διασφαλίσει ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και τα έργα τους, όταν επιλεγούν, δεν θα αντιμετωπίσουν ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων». Επίσης, την «ταχεία προώθηση των διεθνών διασυνδέσεων της χώρας, προκειμένου το πλούσιο αιολικό δυναμικό του Αιγαίου να αποτελέσει απαραίτητο πυλώνα για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Πρωτοβουλίες, όπως ο Green Aegean Interconnector, πρέπει να ενισχυθούν σε υψηλότατο επίπεδο».