Περιθώριο 34 μηνών, έως τα τέλη Οκτωβρίου 2026 έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες προκειμένου να εγκαταστήσει σταθμό γεωθερμίας 8MW στην περιοχή της Στύφης στη Λέσβο.
Σημειώνεται πως η ΔΕΗ εκμίσθωσε το 2011 από το Δημόσιο το δικαίωμα αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης του γεωθερμικού δυναμικού της νήσου Λέσβου. Ωστόσο, αν και έχουν παρέλθει σχεδόν 13 έτη το project δεν προχώρησε με την αναμενόμενη ταχύτητα.
Έτσι, το 2020 χορηγήθηκε στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες μια πενταετή παράταση της σύμβασης μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού πεδίου. Το 2023 η ΔΕΗ κίνησε πιο μεθοδικά τις ερευνητικές εργασίες αναζήτησης γεωθερμικού δυναμικού στη Λέσβο, στη συνέχεια των τεκτονικών ερευνών που έκανε στη Β.Δ. Λέσβο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και των συμβάσεων για τη διεξαγωγή ερευνών και μελετών που συνομολόγησε με αντίστοιχους εξειδικευμένους φορείς .
Συγκεκριμένα, εγκατέστησε δίκτυο σεισμογράφων και ξεκίνησαν οι μετρήσεις μικροσεισμικής παρακολούθησης από το ΑΠΘ, συνέχισε την επανεπεξεργασία και ερμηνεία των παλαιών γεωφυσικών (μαγνητοτελλουρικών) από το ΕΚΠΑ και προετοίμασε διεθνήδιαγωνισμό για την πρόσκτηση διδιάστατων (2D) δεδομένων σεισμικής ανάκλασης στην περιοχή της Πέτρας.
Ωστόσο, καθώς είναι ξεκάθαρο πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες δεν προλαβαίνει να εγκαταστήσει μέσα στο 2025 τον σταθμό γεωθερμίας 8MW στην περιοχή της Στύφης ζήτησε και έλαβε νέα παράταση από το υπουργείο Ενέργειας. Μαζί με το αίτημα παράτασης διαβίβασε στο υπουργείο το λεπτομερές πρόγραμμα ερευνών για την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού στη Λέσβο για το 2024.
Από το πρόγραμμα αυτό προκύπτει πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προγραμματίζει τους επόμενους μήνες να προχωρήσει στην διερεύνηση της περιοχής στο βύθισμα Πέτρας για την χωροθέτηση της βαθιάς γεώτρησης παραγωγής, αλλά και να προχωρήσει στην εγκατάσταση πιλοτικά μονάδας παραγωγής μικρής ισχύος (250kW).
Τέλος, να σημειωθεί πως ένας ακόμη λόγος που κατέστησε αναγκαία την παράταση σχετίζεται με τα νέα στάδια αδειοδότησης που προβλέπονται στην νομοθεσία των έργων ΑΠΕ, τα οποία, δεν υπήρχαν κατά την απόκτηση των μισθωτικών δικαιωμάτων το 2011 και τα οποία επιβαρύνουν χρονικά την ορθή εκτέλεσή του ερευνητικού προγράμματος και την έγκαιρη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.