Θέμα ίσης μεταχείρισης μεταξύ των πηγών παραγωγής ενέργειας χωρίς άνθρακα στο νέο ενεργειακό σύστημα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη θέτει η Eurelectric εν όψει της υιοθέτησης νέων κριτηρίων, πέραν της τιμής στις δημοπρασίες για τον προσδιορισμό της αποζημίωσης των έργων ΑΠΕ. Η Eurelectric ζητά να υπάρξει μεταβατική περίοδος τουλάχιστον ενός έτους, καθώς και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο εφαρμογής του μέτρου, σημειώνοντας ότι μεταξύ των καθαρών τεχνολογιών παραγωγής ρεύματος (υδροηλεκτρικά πυρηνικά) και των ΑΠΕ δεν θα πρέπει να υπάρχει διακριτική μεταχείριση.
Χαιρετίζει την ένταξη των τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρισμού από καθαρές (υδροηλεκτρικά πυρηνικά) και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη λίστα των στρατηγικών τεχνολογιών Net Zero, αλλά δηλώνει ότι η εισαγωγή των νέων Κριτηρίων Εκτός Τιμής (Νon Price Criteria- NPC) στις μελλοντικές δημοπρασίες για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ θα πρέπει να γίνει μετά από μια μεταβατική περίοδο τουλάχιστον ενός έτους.
Ωστόσο οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμούς καλούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διασφαλίσουν την ίση μεταχείριση των πηγών παραγωγής χωρίς άνθρακα, όπως οι ΑΠΕ, τα υδροηλεκτρικά και η πυρηνική ενέργεια, που έχουν υψηλή τεχνολογική ετοιμότητα και ταυτόχρονα ζητεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα δίκτυα, τονίζοντας το σημαντικό ρόλο του δικτύου διανομής.
Όσον αφορά στις δημοπρασίες για την ανάπτυξη ΑΠΕ, η Eurelectric κρίνει μεν θετικά την προσέγγιση του Συμβουλίου για τη διατήρηση του βάρους των κριτηρίων Βιωσιμότητας και Ανθεκτικότητας μεταξύ 15 και 30%, ταυτόχρονα όμως προτείνει να εξετάζονται τα κριτήρια αυτά χωριστά και να μην είναι σωρευτικά. Επιπλέον ζητεί να αναπτυχθούν ειδικά τεχνολογικά κριτήρια εκτός τιμής (NPC) και τα κράτη μέλη να μπορούν να επιλέγουν μεμονωμένα τα καταλληλότερα από έναν κατάλογο κριτηρίων που θα έχει προκαθορίσει η Επιτροπή.
Θεωρεί ως προσφορότερο τον προσδιορισμό 3-5 κριτηρίων και 1 στόχου ανά δημοπρασία, ώστε να υπάρχει σαφήνεια, που θα πρέπει να υποστηρίζεται από ξεκάθαρες οδηγίες για τους πλειοδότες.
Σε περίπτωση δυσανάλογων αυξήσεων του κόστους, η Eurelectric θεωρεί ότι θα πρέπει να διατηρηθεί και να βελτιωθεί η παρέκκλιση από την υποχρεωτική εφαρμογή του NPC.
Στην Αθήνα το «Power Summit»
Σημειώνεται ότι ο φορέας που εκπροσωπεί τις εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης και στον οποίο συμμετέχει η ΔΕΗ με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Γιώργο Στάσση να έχει τη θέση του αντιπροέδρου του Συνδέσμου, θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα τον Μάιο την κορυφαία εκδήλωση της Eurelectric για το 2024. Ο λόγος για το «Power Summit» που διοργανώνει ο ευρωπαϊκός φορέας και θα πραγματοποιηθεί Lagonisi Resort στις 22 και 23 Μαΐου. Το συνέδριο, που θα φιλοξενήσει η ΔΕΗ, στοχεύει να δώσει απαντήσεις στις τρεις μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής στον ηλεκτρισμό, το λεγόμενο «energy trilemma» που αφορά τη διασφάλιση προσιτής, επαρκούς και καθαρής ενέργειας.
Με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών των μεγάλων εταιρειών της Ευρώπης η Eurelectric θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τρεις μελέτες, οι οποίες καταρτίζονται την περίοδο αυτή με κεντρική την ειδική μελέτη για τα δίκτυα «Grids 4 Speed». Σκοπός της είναι να καταδείξει την ανάγκη προτεραιοποίησης της ανάπτυξης των υποδομών στα δίκτυα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για το Κλίμα και την Ενέργεια.
Τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και της καθημερινότητας του πολίτη, μπορούν να επιτευχθούν μόνον με την ταχεία αναβάθμιση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν στοιχεία για τα δίκτυα διανομής της Ευρώπης, αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα, καθώς η κοινωνία εξελίσσεται, οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνονται και συνεχίζεται η απανθρακοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η δεύτερη μεγάλη μελέτη της Eurelectric θα αφορά στην ψηφιοποίηση των δικτύων. Πρόκειται για μία μελέτη που καταρτίζεται σε συνεργασία με την Accenture και θα παρουσιάσει την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τη ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής μαζί με έναν οδικό χάρτη για όσα πρέπει να γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης ψηφιοποίηση του τομέα.
H τρίτη μελέτη, την οποία καταρτίζει η WSP για λογαριασμό της Eurelectric, η Power Plant 2.O, επικεντρώνεται στις προκλήσεις όσον αφορά στη χρήση της γης και το περιβάλλον από τη μεγάλη και ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ, των οποίων το δυναμικό αναμένεται να τριπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 6 χρόνια ως το τέλος της δεκαετίας.