Η Eurelectric ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την υιοθέτηση μηχανισμών αποζημίωσης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αμοιβή των υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα. Η συμβολή τους δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή ενέργειας, αλλά επεκτείνεται και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η σημασία αυτής της πολιτικής αρχίζει να αναγνωρίζεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη Eurelectric να επισημαίνει πως η διαχείριση των υδάτων από τις υδροηλεκτρικές μονάδες επιβαρύνει τις εγκαταστάσεις με πρόσθετο κόστος, το οποίο θα πρέπει να αποζημιώνεται κατάλληλα.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η υδροηλεκτρική ενέργεια δεν έχει μόνο ρόλο στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά συμβάλλει ουσιαστικά και στον μετριασμό της λειψυδρίας, καθώς και στην πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων, χάρη στις δυνατότητες αποθήκευσης και ρύθμισης της ροής του νερού.
Ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε να εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα για τη ΔΕΗ, η οποία ήδη διαχειρίζεται τις μεγάλες υδροηλεκτρικές της εγκαταστάσεις τόσο για την ύδρευση και άρδευση των περιοχών στις οποίες βρίσκονται όσο και για τη σταθεροποίηση του ενεργειακού συστήματος, ιδιαίτερα λόγω της μεταβλητής παραγωγής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η σημασία αυτής της πολιτικής αρχίζει να αναγνωρίζεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη Eurelectric να επισημαίνει πως η διαχείριση των υδάτων από τις υδροηλεκτρικές μονάδες επιβαρύνει τις εγκαταστάσεις με πρόσθετο κόστος, το οποίο θα πρέπει να αποζημιώνεται κατάλληλα. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η υδροηλεκτρική ενέργεια δεν έχει μόνο ρόλο στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά συμβάλλει ουσιαστικά και στον μετριασμό της λειψυδρίας, καθώς και στην πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων, χάρη στις δυνατότητες αποθήκευσης και ρύθμισης της ροής του νερού.
Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, όπως συνέβη και με τις λιγνιτικές μονάδες στο παρελθόν, υπήρξαν αντικείμενο διαμάχης, καθώς η εταιρεία έχει κατηγορηθεί για μονοπωλιακό έλεγχο μέσω του ενεργειακού της μείγματος. Ωστόσο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης το 2019 να αναλάβει την απολιγνιτοποίηση, τα υδροηλεκτρικά θεωρούνται πλέον από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ. Έχουν αποτελέσει αντικείμενο σημαντικών επενδύσεων και προσφέρουν κρίσιμα εργαλεία για τη χάραξη αγροτικής πολιτικής και τη διαχείριση των υδάτων. Επιπλέον, για τη ΔΕΗ, τα υδροηλεκτρικά αποτελούν μία αποδοτική επένδυση, καθώς τα έργα έχουν ήδη αποσβεστεί και το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλό, δημιουργώντας καθαρά οικονομικά οφέλη τόσο στην αγορά επόμενης ημέρας όσο και στην αγορά εξισορρόπησης.
Η Eurelectric υποστηρίζει ότι για να αξιοποιηθεί πλήρως το επενδυτικό δυναμικό των υδροηλεκτρικών, πρέπει να αναγνωριστούν όλες οι υπηρεσίες που αυτά προσφέρουν πέρα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Θεωρεί πως έχει φτάσει η στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει τον ρόλο της υδροηλεκτρικής ενέργειας στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν τη δίκαιη αμοιβή αυτών των υπηρεσιών. Παράλληλα, η στρατηγική της ΕΕ για την ανθεκτικότητα στο νερό, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αποτελεί μία ευκαιρία να κατοχυρωθεί αυτή η αναγνώριση.
Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, η εγκατεστημένη ισχύς των μεγάλων υδροηλεκτρικών αναμένεται να παραμείνει σταθερή έως το 2025 στα 3.171 MW, ενώ προβλέπεται να αυξηθεί στα 3.458 MW έως το 2030. Κατά την ίδια περίοδο, η ισχύς των μικρών υδροηλεκτρικών από 302 MW το 2025 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 350 MW το 2030. Αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν την αυξανόμενη σημασία του τομέα και την ανάγκη επενδύσεων.
Η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας καλεί την ΕΕ να βασίσει την προσέγγισή της σε επιστημονικά δεδομένα, αποφεύγοντας δογματικές επιλογές, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του τομέα. Επισημαίνεται η ανάγκη για ένα θεσμικό πλαίσιο στα κράτη-μέλη που θα επιτρέπει την αποζημίωση της υδροηλεκτρικής ενέργειας για τις προσπάθειες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και διαχείρισης υδάτων. Η Eurelectric τονίζει ότι ο υδροηλεκτρικός τομέας είναι έτοιμος να επενδύσει περαιτέρω, εφόσον διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, διασφαλίζοντας πως οι σταθμοί θα αμείβονται δίκαια για όλες τις υπηρεσίες που παρέχουν, πέρα από την καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.