Κρίσιμη συνάντηση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων

Κρίσιμη συνάντηση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων
Τετάρτη, 21/02/2024 - 06:50

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων θα απασχολήσει σήμερα τη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη με την ηγεσία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

Ο χωροταξικός σχεδιασμός και η επίπτωση της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων κοντά σε τουριστικούς προορισμούς είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές, καθώς πολλές επαγγελματικές οργανώσεις και αυτοδιοικήσεις προετοιμάζουν προσφυγές για να προσβάλλουν την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, βάσει της οποίας έχουν οριοθετηθεί οι δυνητικές περιοχές ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Από την αξιολόγηση που θα κάνει η αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις εν λόγω ενστάσεις για τις προτεινόμενες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων θα εξαρτηθεί το εάν η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα επικυρωθεί μέσα στον Μάρτιο ή όχι.

Το δίκτυο είναι ένας πρόσθετος παράγοντας που θέτει περιορισμούς στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και η άσκηση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη με τη στενή συνεργασία ΑΔΜΗΕ και ΕΔΕΥΕΠ. Το Εθνικό Πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση στην Κρήτη συνολικά 800 MW υπεράκτιας αιολικής ισχύος, τα 600 MW στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού μεταξύ Αγ. Νικολάου και Σητείας και τα 200 MW ανατολικά της Σητείας. Θα πρέπει να μπορεί να τα σηκώσει και η χωρητικότητα του δικτύου.

Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να παραδώσει τουλάχιστον 2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030 ως μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος (NECP). Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ΕΔΕΥΕΠ δεσμεύεται να προσελκύσει τους καλύτερους επενδυτές που μπορούν να εκτοξεύσουν την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, να προσφέρει καθαρές και πράσινες θέσεις εργασίας, και ταυτόχρονα να συμβάλλει στη επιτάχυνση της Ελλάδας προς ένα μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ