Πρόκειται για το έργο Sunbrewed, το μοναδικό ελληνικό μικρής κλίμακας project Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μεταξύ 17 έργων που έλαβαν το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση τους από Innovation Fund της Κομισιόν.
Το έργο, που θα αναπτύξει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αρχικά στο εργοστάσιό της στην Πάτρα, και για το οποίο λαμβάνει χρηματοδότηση 60% της συνολικής επένδυσης, αποτελεί ένα πρωτοποριακό σύστημα παραγωγής θερμικής ενέργειας από τον ήλιο σε συνδυασμό με αποθήκευση. Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει ένα εξατομικευμένο ηλιακό θερμικό σύστημα με συνδυασμό συσσωρευτή ατμού ικανό να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της παραγωγής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, διατηρώντας παράλληλα σταθερά διαθέσιμη τη θερμική ενέργεια χάρη στην τεχνολογία αποθήκευσης και επιτρέποντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη μείωση της κατανάλωσης βαρέως μαζούτ και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, το Sunbrewed θα παράγει σε ετήσια βάση περισσότερες από 9000 MWh ισχύος θερμικής ενέργειας με τη μορφή ατμού, προερχόμενες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος. Γεγονός που εξασφαλίζει στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία μειωμένη κατανάλωση καυσίμων, αλλά και σημαντικά περιορισμένες εκπομπές CO2. Εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας στο κομμάτι της ενεργειακής μετάβασης και αυτονομίας σε καθαρή ενέργεια, με στόχο τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή ως το 2030.
Επισημαίνεται ότι το έργο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα από τα 17 έργα που λαμβάνουν χρηματοδότηση για το 60% του συνολικού ύψους της επένδυσης, μεταξύ 72 προτάσεων που κατατέθηκαν από όλη την Ευρώπη. Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε χρηματοδότηση άνω των 65 εκατ. ευρώ, με επτά από τα 17 καινοτόμα έργα να αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία με επικεφαλής τον κ. Αλέξανδρο Δανιηλίδη έχει δρομολογήσει για την τριετία 2024 – 2026 επενδύσεις ύψους 64,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% περίπου θα αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η εν Ελλάδι θυγατρική της Heineken έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό τον πράσινο μετασχηματισμό της ενσωματώνοντας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, καθορίζοντας ετήσιους στόχους και μετρήσιμους δείκτες απόδοσης (KPIs), προκειμένου να βελτιώνει την ενεργειακή της απόδοση. Η εταιρεία παρακολουθεί σε μηνιαία βάση τις επιδόσεις της σε σχέση με τους στόχους και παρεμβαίνει με τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο. Με οδηγό τους άξονες «Μείωση» και «Αντικατάσταση», η εταιρεία προχωράει στη σταδιακή μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περιορισμό των εκπομπών αερίων Scope 2, μέσω της εκπόνησης τόσο του έργου παραγωγής θερμικής ενέργειας, όσο και μέσα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις ζυθοποιίες Πατρών και Θεσσαλονίκης έως το 2030.
Οι εγκαταστάσεις αυτόνομης παραγωγής ενέργειας στην Πάτρα βρίσκονται ήδη στο στάδιο της κατασκευής και θα καλύπτουν το 20–30% των ενεργειακών αναγκών της ζυθοποιίας από τον Ιούλιο 2024, ενώ έως το 2028 οι ενεργειακές απαιτήσεις των εγκαταστάσεων της Πάτρας πρόκειται να καλύπτονται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το έργο αυτόνομης παραγωγής ενέργειας της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί παρόμοια μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκής/θερμικής ενέργειας με εκείνη της Πάτρας.