«Το να δώσεις όρους σύνδεσης είναι το μισό βήμα, το θέμα είναι σε τι τιμές θα δοθούν τα PPAs» αναφέρουν πηγές της βιομηχανίας αναφορικά με το ενδεχόμενο επίσπευσης των έργων ΑΠΕ που θα τροφοδοτήσουν μέσω συμβάσεων PPAs επιχειρήσεις. Μάλιστα, στην αγορά εκφράζονται φόβοι ότι έργα που θα έχουν και μπαταρία στο μετρητή τους ενδεχομένως θα έχουν μεγαλύτερο κόστος. «Υπάρχουν πολλά φωτοβολταϊκά έργα το θέμα είναι οι τιμές που θα προσφερθούν» επισημαίνουν πηγές της αγοράς.
Όπως αναφέρουν τα έργα αυτά έχουν καθυστερήσει και ήδη οι ενεργοβόρες βιομηχανίες έχουν υποστεί σημαντική επιβάρυνση τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Ενέργειας δρομολογεί την αλλαγή στη σειρά προτεραιότητας έργων ΑΠΕ, με σκοπό έργα τα οποία αναμένεται να τροφοδοτήσουν επιχειρήσεις να έχουν προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης.
Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν η ευρωπαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει προβλήματα από τη στιγμή που επιβαρύνονται όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς με ένα πολλά κόστη, όπως είναι τα CO2. Χαρακτηρίζουν μάλιστα εξωπραγματικό το γεγονός πως, ενώ η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 8 με 9% των παγκόσμιων εκπομπών θέλει να επιβάλει όρους βάζοντας ένα τεράστιο κόστος όταν άλλες χώρες δεν το κάνουν. Στο πλαίσιο αυτό οι βιομηχανίες στη χώρα μας διεκδικούν τα οφειλόμενα από το μηχανισμό που υπάρχει για να αντισταθμίσει το κόστος δικαιωμάτων ρύπων. Αποτελεί ένα μηχανισμό που υιοθετήθηκε από την Ευρώπη και από τα κράτη μέλη, ώστε να αποτρέψει μια τάση «φυγής» των βιομηχανιών εκτός ένωσης. Παράλληλα, άγνωστη παραμένει η τύχη του Green Pool.