Τις επιφάνειες φύτευσης, τα είδη και τα ύψη των φυτών στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δενδροφύτευσης- περιμετρικά αλλά και εντός σε μεγάλους σταθμούς- των φωτοβολταϊκών συστημάτων εξειδικεύει η υπουργική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.
Η δενδροφύτευση στα φωτοβολταϊκά συστήματα προκειμένου να περιοριστούν η περιβαλλοντική επιβάρυνση και η οπτική όχληση από αυτά, έγινε υποχρεωτική με νόμο που ψηφίστηκε το 2023 και προβλέπει ότι οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί υπόκεινται σε υποχρέωση φύτευσης και συντήρησης –καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους- φυτών συμβατών με τη βλάστηση της περιοχής, περιμετρικά της εγκατάστασης, ενώ σε έργα μεγάλου μεγέθους η φύτευση προβλέπεται και εντός των πολυγώνων του σταθμού. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η οποία θα παραμείνει σε διαβούλευση έως τις 19 Μαίου, τα υψηλότερα είδη δένδρων και θάμνων εγκαθίστανται προς το εξωτερικό του έργου, ενώ σε πιο εσωτερικές ζώνες εγκαθίστανται χαμηλότερου ύψους είδη, προκειμένου να μειώνεται η σκίαση των φωτοβολταϊκών πλαισίων.
Το ελάχιστο ύψος που θα πρέπει να έχουν στην πλήρη ανάπτυξη τους τα υψηλότερα είδη δένδρων και θάμνων που θα εγκατασταθούν προς το εξωτερικό του έργου καθορίζεται στα 10 μέτρα για έργα κατηγορίας α, στα 8 μέτρα κατηγορία Β και στα 6 μέτρα για έργα επί εδάφους και τα οποία απαλλάσσονται από περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Μέσα από φυτοτεχνική μελέτη θα επιλεγούν τα είδη των δένδρων και των θάμνων που θα επιλεγούν και τα οποία θα πρέπει να είναι ταχείας ανάπτυξης και όσο το δυνατόν βραδύκαυστα. Ειδικότερα επιλέγονται είδη συμβατά με τη φυτοκοινωνία της περιοχής του έργου και κατάλληλα για το έδαφος και το διαθέσιμο νερό στις θέσεις φύτευσής τους, κατόπιν κατάλληλης τεκμηρίωσης, αποφεύγεται η επιλογή ενός μόνο είδους δένδρου ή θάμνου και προτείνονται μίξεις ειδών που προσεγγίζουν κατά το δυνατόν τις φυσικές αντίστοιχες διαπλάσεις που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή του έργου. Επιπλέον είναι δυνατή η επιλογή μη καλλωπιστικών δένδρων και θάμνων για μέρος ή το σύνολο της φύτευσης, εφόσον, πρώτον, καλύπτονται οι απαιτήσεις των δύο προηγούμενων άρθρων, δεύτερον, οι εκτάσεις υποδοχής είναι γεωργικού χαρακτήρα και, τρίτον, η καλλιέργεια των εν λόγω ειδών έχει δοκιμασμένα επιτευχθεί στην περιοχή του έργου.
Από την υποχρέωση φύτευσης εξαιρούνται φωτοβολταϊκοί σταθμοί που εντάσσονται σε έργα υποδομής, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, οι αερολιμένες, οι εμπορικοί ή τουριστικοί λιμένες κ.ά., ή εγκαθίστανται εντός οργανωμένων υποδοχέων παραγωγικών δραστηριοτήτων, τουριστικών εγκαταστάσεων, βιομηχανικών μονάδων κ.ο.κ., Επίσης, φωτοβολταϊκοί σταθμοί που αναπτύσσονται επί δομημένων επιφανειών συμπεριλαμβανομένων και των χώρων στάθμευσης.
Στην υπουργική προβλέπεται εξαίρεση και για την περίπτωση που λόγω της μορφολογίας ή φυσιολογίας του εδάφους δεν είναι εφικτή η φύτευση δένδρων και θάμνων ωστόσο η φυτοτεχνική μελέτη θα πρέπει να παρέχει σχετική τεκμηρίωση, στην οποία θα πρέπει να εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες εγκατάστασης βλάστησης. Για τη χορήγηση της εξαίρεσης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της δασικής υπηρεσίας εφόσον οι εκτάσεις είναι δασικές ή της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας εφόσον οι εκτάσεις είναι μη δασικές. Εάν, στην περίπτωση φωτοβολταϊκών σταθμών που αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά, η τεκμηρίωση κριθεί επαρκής από την Υπηρεσία που εγκρίνει τη φυτοτεχνική μελέτη, τότε στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου εισάγεται πρόβλεψη εξαίρεσης από την υποχρέωση φύτευσης. Στην περίπτωση φωτοβολταϊκών σταθμών που δεν αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά που δεν αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά, η φυτοτεχνική μελέτη κατατίθεται στην αρμόδια, ως άνω, υπηρεσία η οποία εγκρίνει ή απορρίπτει τη μελέτη εντός δεκαπέντε εργάσιμων ημερών.