«Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις»: Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα- Τα κριτήρια

«Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις»: Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα- Τα κριτήρια
Σάββατο, 11/05/2024 - 07:50

Στην τελική ευθεία μπαίνει το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα για την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η εκκίνηση θα γίνει στο τέλος του μήνα με τη δημοσίευση του οδηγού και την προκήρυξη του προγράμματος.
Αναλυτικά το έργο «Εξοικονόμηση ενέργειας σε επιχειρήσεις - Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις» είναι συνολικού προϋπολογισμού 161.502.400 ευρώ και αφορά στη χρηματοδοτική στήριξη επιχειρήσεων σε όλη την Επικράτεια, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας, για την εγκατάσταση μπαταριών σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, τη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας, καθώς και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Βασικοί στόχοι είναι η μείωση εκπομπών CO2 στις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατά τουλάχιστον 30% και η υποκατάσταση κατ’ ελάχιστο 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφά ετησίως η επιχείρηση από το δίκτυο με την ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα.
Από το σύνολο των περίπου 161 εκατ. ευρώ, 60 εκατ. αναμένεται να κατανεμηθούν σε μικρές επιχειρήσεις, 60 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες και 40 εκατ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις. Το ποσοστό επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού θα ανέρχεται έως 20% και για μπαταρίες έως 40%. Το συνολικό ποσό επιδότησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ ανά ωφελούμενο, ενώ το μέγιστο ποσό επιδότησης για το φωτοβολταϊκό θα ανέρχεται έως 110.000 ευρώ/MW και για τη μπαταρία έως 160.000 ευρώ/MW.

H μέγιστη επιλέξιμη ισχύς για τον φωτοβολταικό σταθμό που θα χρηματοδοτείται ορίζεται στα 2 MW, ενώ το σύστημα αποθήκευσης θα πρέπει να έχει ελάχιστη εγκατεστημένη χωρητικότητα μίας ώρας με τη μέγιστη επιλέξιμη χωρητικότητα που θα χρηματοδοτείται να ορίζεται σε 2 ώρες.
Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα ένα από τα βασικά κριτήρια για την αξιολόγηση των αιτήσεων που θα υποβληθούν από τις επιχειρήσεις είναι το μέγεθος της εξοικονόμησης που θα πετύχει η επιχείρηση αλλά και ποια είναι η επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους στις λειτουργικές δαπάνες. Ειδικότερα, τα τρία κριτήρια βαρύνουσας σημασίας για την επιδότηση είναι:

Το συνολικό ποσό της επένδυσης και το ύψος της επιδότησης που θα αιτηθεί η κάθε επιχείρηση.

Το ύψος της επιδότησης που αιτείται η κάθε επιχείρηση σε σχέση με το πόσο μειώνεται ο λογαριασμός ενέργειας με την εγκατάσταση των συστημάτων φωτοβολταϊκών και μπαταρίας.

Η επιβάρυνση του λειτουργικού κόστους στις λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης που θα κάνει αίτηση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα είναι να έχει διενεργηθεί ενεργειακός έλεγχος τόσο πριν την έναρξη όσο και μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.