Σδούκου στο SEE Energy Dialogue: Προτεραιότητα η Ενεργειακή Ασφάλεια και η Περαιτέρω Διείσδυση ΑΠΕ στο Μείγμα

Σδούκου στο SEE Energy Dialogue: Προτεραιότητα η Ενεργειακή Ασφάλεια και η Περαιτέρω Διείσδυση ΑΠΕ στο Μείγμα
Πέμπτη, 20/06/2024 - 08:14

Η κα Σδούκου ανέπτυξε λεπτομερώς τις προτεραιότητες του Υπουργείου και της Κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι στην κορυφή του ενδιαφέροντος βρίσκονται δύο περιοχές υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας, δηλαδή, την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Υφυπουργός έκανε ειδική μνεία στον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί την τελευταία 10ετία για την υλοποίησή του, για να επισημάνει ότι βρίσκεται ήδη σε πλήρη λειτουργία από το 2021 και προμηθεύει με περισσότερα από 10 bcm αζέρικου φυσικού αερίου την Ευρώπη, μέσω της χώρας μας.

«Χάρη σε αυτά τα έργα και από τον Δεκέμβριο του 2020, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ιταλία έχουν πετύχει να διαφοροποιήσουν σε μεγάλο βαθμό της εισαγωγές αερίου και να ενισχύσουν ανάλογα την ενεργειακή τους ασφάλεια, ιδίως στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το 2022», είπε η κα Σδούκου.

Η Υφυπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα όταν υπογράμμισε ότι ο Νότιος Διάδρομος αποτελεί μια ζωτικής σημασίας γραμμή προμήθειας φυσικού αερίου για την Ελλάδα και την Βουλγαρία.

Η κα Σδούκου δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει να κάνει ακόμη πολλά, ιδίως στο θέμα της ανάπτυξης υποδομών, για να εξασφαλίσει τις πρόσθετες ποσότητες ορυκτού καυσίμου που χρειάζεται, και να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό αέριο και μίλησε για μια νέα σειρά προτεραιοτήτων πολιτικής και δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Έκανε λόγο στην ανάγκη να αυξηθεί η χωρητικότητα του αγωγού IGB στα 5 bcm ετησίως, και ανέφερε ότι οι εργασίες αναβάθμισής του θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο 2025, με την κατασκευή των δύο σταθμών συμπίεσης στην Κομοτηνή, από τον ΔΕΣΦΑ.

Τόνισε δε ότι η αναβάθμιση του ΕΣΦΑ βοήθησε την Βουλγαρία να καλύψει το σύνολο των αναγκών της σε αέριο μέσω της πύλης εισόδου στο Σιδηρόκαστρο (3bcm) αφότου διακόπηκε η ροή ρωσικού αερίου το 2022.

Αναφέρθηκε ακόμη μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία του τερματικού σταθμού FSRU της Αλεξανδρούπολης, εντός του καλοκαιριού 2024, καθώς επίσης τον αγωγό αερίου με την Βόρεια Μακεδονία, συνολικής χωρητικότητας 1,5 bcm που θα είναι έτοιμος στο πρώτο εξάμηνο του επομένου έτους.

Επίσης, μίλησε για την σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, συνολικού κόστους 450 εκατ. ευρώ, τον οποίο χαρακτήρισε το πιο σημαντικό project στρατηγικής υποδομής στην περιοχή μας, μετά την κατασκευή του ΤΑΡ, και αυτό επειδή η Ελλάδα θα μπορεί, μέσω αυτού, να εξάγει, από τα μέσα του 2025, φυσικό αέριο προς τους βόρειους γείτονές μας, σε ποσότητες που θα υπερβαίνουν τα 9,5 bcm ετησίως.

«Με αυτό τον τρόπο θα προωθήσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι και το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να συμπεριληφθεί μεταξύ των προμηθευτών αυτής της νέας διαδρομής αερίου και να συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας των χωρών της περιοχής.

Προέβη ακόμη σε ειδική αναφορά στα κοινά binding market test που πρόκειται να πραγματοποιήσουν τον επόμενο μήνα, Ιούλιο, όλοι οι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς (TSO’s) των χωρών του Κάθετου Διαδρόμου, τα οποία χαρακτήρισε «ουσιαστικό βήμα προς την υλοποίησή του».

Όσον αφορά στην χρηματοδότηση του έργου, η κα Σδούκου εξέφρασε την ελπίδα το κόστος να καλυφθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία και αμερικανικά funds.

Έκανε ακόμη λόγο στην στρατηγική σημασία του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου που θα συμβάλει να εδραιωθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία και η ολοκλήρωση της πορείας προς την Ενεργειακή Μετάβαση των χωρών της ΕΕ.

H Yφυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι από μακρόν ένθερμος υποστηρικτής της ενοποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη και έκανε ειδική μνεία στη σημασία της παρουσίας του Artur Lorkowski, Διευθυντή της Energy Community Secretariat, με έδρα την Βιέννη.

«Η Ελλάδα είναι καλά διασυνδεδεμένη με τα ηλεκτρικά συστήματα των γειτονικών της χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε τη χωρητικότητα των διασυνδέσεών μας έως το 2030 επειδή αποσκοπούμε να γίνουμε σημαντικός περιφερειακός κόμβος εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε.

Μίλησε ακόμη για τα σχέδια περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, όχι μόνο προκειμένου να διευκολυνθεί η πορεία της χώρας προς το net zero, αλλά και για ως μέσον για να εδραιώσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια, καθώς επίσης και για το φιλόδοξο πρόγραμμα εγκατάστασης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Αιγαίο.