Motor Oil: Κυρίαρχος τα αιολικά στο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ

Motor Oil: Κυρίαρχος τα αιολικά στο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ
Πέμπτη, 20/06/2024 - 07:52

Εντός του καλοκαιρού αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, έργο που αναπτύσσουν από κοινού η Motor Oil και η ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ.

Η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» ισχύος 877 MW και επενδυτικού κόστους 375 εκατ. ευρώ θα ενταχθεί κανονικά στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας έως τις αρχές φθινοπώρου συμβάλλοντας τόσο στη μείωση της εξάρτησης από τον λιγνίτη, η συμμετοχή του οποίου πλέον είναι σχεδόν μηδενική, αλλά και παρέχοντας ευελιξία για την απορρόφηση της διαρκώς αυξανόμενης παραγωγής από ΑΠΕ.

Τομέας στον οποίο η Motor έχει επενδύσει σημαντικά στο πλαίσιο της μετεξέλιξής της σε έναν ευρύ ενεργειακό όμιλο με ισχυρή παρουσία σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα. Ήδη διαθέτει 839 MW εν λειτουργία έργων ΑΠΕ με το 93% εξ’ αυτών να είναι αιολικοί σταθμοί οι οποίοι παράγουν σαφώς μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας και είναι λιγότερο στοχαστικοί σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Επιπλέον η διοίκηση του ομίλου έχει καταφέρει να έχει κλειδωμένες τιμές σε βάθος 15ετίας για την πλειοψηφία των έργων. Το γεγονός αυτό ιδιαίτερα σε μια περίοδο κλυδωνισμών για την αγορά των ΑΠΕ με την υψηλή διείσδυση σε συνδυασμό με τη χαμηλή κατανάλωση να φέρνει χαμηλές ή και μηδενικές τιμές, εξασφαλίζει για τη Motor Oil σταθερές αποδόσεις περιορίζοντας δραστικά το ρίσκο.

Ανάλογη είναι η πολιτική που ακολουθεί και στα νέα φωτοβολταϊκά που αναπτύσσει καθώς προωθείται η σύνδεσή τους με μακροχρόνιες συμφωνίες αγοράς της πράσινης ενέργειας (PPAs) προκειμένου να έχουν σταθερές αποδόσεις αλλά και μπορούν να εξασφαλίζουν άνετη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα.

Τα προσεκτικά και επιλεκτικά βήματα της Motor Oil στα νέα πράσινα ενεργειακά προϊόντα έτσι ώστε να υπάρχουν αντίστοιχες εξασφαλίσεις περιέγραψε εμμέσως πλην σαφώς χθες κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος του ομίλου Γιάννης Βαρδινογιάννης. Αναφερόμενος στις προοπτικές της κοινοπραξίας με τη ΔΕΗ στον τομέα του υδρογόνου (Hellenic Energy) μίλησε για μια νέα αγορά στην οποία η Motor Oil οφείλει να είναι παρούσα. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, επέλεξε να είναι συνοδοιπόρος με μια άλλη μεγάλη ενεργειακή εταιρεία όπως η ΔΕΗ σε έναν δύσκολο δρόμο που κανένας δεν ξέρει ακόμη πως θα εξελιχθεί.

Στις επιλεκτικές κινήσεις της Motor Oil στον τομέα των ΑΠΕ εντάσσεται και η πρόσφατη εξαγορά του 50% υπό ανάπτυξη φωτοβολταικών στη Ρουμανία. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, η Motor Oil ανακοίνωσε τη συμμετοχή της θυγατρικής της εταιρείας MORE με ποσοστό 49% σε κοινοπρακτικό σχήμα (Joint Venture) του οποίου μέτοχος πλειοψηφίας με ποσοστό 51% είναι η Alive Renewable Holding Limited. Η τελευταία είναι θυγατρική της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου εταιρείας PREMIER ENERGY PLC.

Η κοινοπραξία ανέλαβε την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 86 MW που θα είναι συνδεδεμένοι με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας χωρητικότητας 18 MW και θα ευρίσκονται στην περιοχή της κομητείας Buzău στη Ρουμανία. H ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων τοποθετείται το δεύτερο εξάμηνο του 2025.