Γ. Περιστέρης: Ψήφος εμπιστοσύνης για την εταιρεία και τη χώρα η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Γ. Περιστέρης: Ψήφος εμπιστοσύνης για την εταιρεία και τη χώρα η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής
Παρασκευή, 21/06/2024 - 08:57

Επιλέξαμε να συμφωνήσουμε με μια εταιρεία που θα παραμείνει στην Ελλάδα, θα αναπτυχθεί στην περιοχή και θα υποστηρίξει το επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, σε αντίθεση με ένα fund που θα προχωρούσε σε αποεπένδυση.

Η συναλλαγή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την εταιρία και τη χώρα», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, τοποθετούμενος σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων για την συμφωνία πώλησης της εταιρείας στην Masdar με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ανακοινώθηκε το πρωί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι κόκκινη γραμμή για την επίτευξη της συμφωνίας ήταν η διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων και ότι η συναλλαγή αποτελεί την μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία που έχει πραγματοποιηθεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο αλλά και την μεγαλύτερη έως σήμερα εξαγορά που έχει πραγματοποιήσει η Masdar.

Ο επικεφαλής της εταιρείας έκανε αναφορά στην διαδρομή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από την περίοδο που οι ανανεώσιμες πηγές αντιμετωπίζονταν με καχυποψία. «Σήμερα οι ΑΠΕ είναι η καλύτερη και φθηνότερη πηγή ενέργειας. Φτιάξαμε έναν πλήρως καθετοποιημένο ενεργειακό οργανισμό, παρά τις δυσκολίες υλοποιήσαμε επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θωρακίζουν την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, προσφέρουν φθηνότερη ενέργεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξασφαλίζουν σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, βοηθούν στην περιφερειακή ανάπτυξη και προσφέρουν ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες», επεσήμανε ο κ. Περιστέρης.

Στα εμβληματικά έργα της εταιρείας περιλαμβάνονται το αιολικό πάρκο Καφηρέας που είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, η μονάδα αποθήκευσης ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, καθώς και το υπό ανάπτυξη υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Αλεξανδρούπολη.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει σήμερα εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 1227 μεγαβάτ ενώ σε λειτουργία και κατασκευή βρίσκονται συνολικά 2,5 γιγαβάτ.

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την διανομή μερίσματος 0,38 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που προστίθεται στο τίμημα που θα λάβουν όσοι μέτοχοι συμφωνήσουν να πουλήσουν τις μετοχές τους στη Masdar στην τιμή των 20 ευρώ ανά μετοχή που έχει συμφωνηθεί.