Κίνηση η οποία είναι κρίσιμη για τη σταθερότητα του συστήματος, καθώς η αποθήκευση ενέργειας αποκτά κομβικό ρόλο λόγω της αυξημένης συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Η αντλησιοταμίευση αποτελεί μία από τις πλέον αποδοτικές και περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους αποθήκευσης ενέργειας, ενώ τα υδροηλεκτρικά έργα προσφέρουν ευελιξία παραγωγής και παραμένουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ.
Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει σημαντική αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής από το 2025, με την παραγωγή των μεγάλων υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ να αυξάνεται κατά 1,5 TWh σε σχέση με το 2022. Ειδικότερα, η εγκατεστημένη ισχύς των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 3.171 MW το 2025, παραμένοντας σταθερή από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ προβλέπεται να αυξηθεί στα 3.458 MW το 2030.
Παράλληλα, η ισχύς των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών αναμένεται να αυξηθεί από τα 302 MW το 2025 στα 350 MW το 2030. Η ΔΕΗ έχει ήδη υπό κατασκευή δύο μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, συνολικής ισχύος 200 MW, στη Μεσοχώρα και το Μετσοβίτικο. Ο υδροηλεκτρικός σταθμός του Μετσοβίτικου, με ισχύ 29 MW, αποτελείται από δύο μονάδες των 14,5 MW και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Όσον αφορά τον σταθμό της Μεσοχώρας, έργο ισχύος 161,6 MW που βρίσκεται στον άνω ρου του Αχελώου, οι εργασίες ξεκίνησαν το 1986 και ολοκληρώθηκαν το 2001, αλλά το έργο παρέμεινε ανενεργό λόγω τοπικών αντιδράσεων. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2024, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμους τους περιβαλλοντικούς όρους, ανοίγοντας το δρόμο για την ολοκλήρωση του έργου. Η ΔΕΗ εκτιμά ότι ο σταθμός θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2026, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεκινήσουν οι αναγκαίες εργασίες το 2024.
Παράλληλα με την ανάπτυξη υδροηλεκτρικών έργων, η ΔΕΗ σχεδιάζει σειρά έργων αντλησιοταμίευσης για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει ήδη λάβει άδειες από τη ΡΑΑΕΥ για έργα όπως:
- Αντλησιοταμίευση με μέγιστη ισχύ έγχυσης και απορρόφησης 148 MW στο Ορυχείο Καρδιάς, Κοζάνη.
- Αντλησιοταμίευση με μέγιστη ισχύ 183 MW στη Μεγαλόπολη.
- Αντλησιοταμίευση με ισχύ 475 MW στον ταμιευτήρα ΥΗΣ Σφηκιάς, Βέροια.
- Αντλησιοταμίευση 227 MW στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου, Κοζάνη.
- Παρόμοιο έργο αντλησιοταμίευσης 156 MW στο ορυχείο Μαυροπηγής, Πτολεμαΐδα.
Η ΔΕΗ διερευνά επίσης τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας στα υφιστάμενα υδροηλεκτρικά έργα του Πουρναρίου και του Καστρακίου. Επιπρόσθετα, η συμφωνία της ΔΕΗ με την Macquarie στη Ρουμανία για την εξαγορά τεσσάρων υδροηλεκτρικών σταθμών ενισχύει την τεχνολογική διαφοροποίηση της εταιρείας και αποτελεί στρατηγικό βήμα στη βαλκανική περιοχή.