Η Eurogas, οργανισμός που εκπροσωπεί τους ευρωπαϊκούς κλάδους χονδρικής, λιανικής και διανομής φυσικού αερίου προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, και το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (IENE) ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διοργανώσουν μία ημερίδα υψηλού επιπέδου στα γραφεία της Eurogas στις Βρυξέλλες την περασμένη Τετάρτη, με σκοπό να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την "Προμήθεια φυσικού αερίου και τον ανταγωνισμό στη ΝΑ Ευρώπη".
Το Workshop επικεντρώθηκε στην ενεργειακή προοπτική της ΝΑ Ευρώπης, συγκεντρώνοντας σημαντικούς φορείς της περιοχής από τον τομέα του φυσικού αερίου και του LNG. Με την επικείμενη άφιξη νέων όγκων φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη από διάφορους προορισμούς, η οποία θα πραγματοποιηθεί σχεδόν ταυτόχρονα κατά τους επόμενους μήνες, θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά την εμπορία και την διανομή. Άλλα θέματα που εξετάστηκαν σε αυτήν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση περιλάμβαναν ζητήματα των αγορών φυσικού αερίου της περιοχής και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν όσον αφορά την ανάπτυξή τους, όπως η έλλειψη επαρκών διασυνδέσεων φυσικού αερίου και η μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές υδρογονανθράκων, καθώς και η σημαντική προοπτική ανάπτυξης στους τομείς της έρευνας και εκμετάλλευσης ( upstream) και εμπορίας και διύλισης ( downstream) υδρογονανθράκων.
Η προσφάτως ανακοινωθείσα Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία αποτελεί μια σειρά πολιτικών που υποβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρωταρχικό στόχο να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη ως το 2050 και η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) να σταματήσει, έως το 2021, τη χρηματοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, συζητήθηκαν εκτενώς, κυρίως από την κ. Μαρία Σπυράκη, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής ITRE, καθώς και από τον κ. Κωστή Σταμπολή, πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή του IENE στην εναρκτήρια ομιλία του.
Ο κ. Νικόλας Φαραντούρης, καθηγητής Jean Monnet του Δικαίου της ΕΕ στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά συντόνισε τη συζήτηση στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, η οποία επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στα έργα υποδομών φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πάνελ συμμετείχαν οι ομιλητές κ. Fernando Kalligas, επικεφαλής του γραφείου διαχείρισης του ΔΕΣΦΑ, κ. Δημήτρης Μεζαρτάσογλου, διευθυντής ερευνών του IENE και ο Δρ. Charles Ellinas, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης του Atlantic Council και ερευνητικός συνεργάτης του ΙΕΝΕ. Οι προαναφερθέντες ανέλυσαν, μεταξύ άλλων, πρόσφατα γεωπολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Gunnar Steck, Executive Advisor Wholesale της Eurogas, ήταν ο συντονιστής της δεύτερης συνεδρίας, η οποία εξέτασε τις τελευταίες εξελίξεις στις αγορές φυσικού αερίου της ΝΑ Ευρώπης από την οπτική του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ) και του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ).
Οι ομιλητές του δεύτερου πάνελ περιλάμβαναν τον κ. Robert Bošnjak, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής ανάπτυξης της Plinacro στην Κροατία, την κα. Aura Sabadus, δημοσιογράφο της ICIS, τον κ. Milan Zdravković, εκτελεστικό διευθυντή του ΔΣΔ της Σερβικής JP SRBIJAGAS, τον κ. Gokhan Yardim, εταίρο και διευθυντή της ADG Anadolu Natural Gas Consultancy στην Τουρκία και τον κ. Andrii Prokofiev, Επικεφαλής Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Ανάπτυξης στην Gas TSO της Ουκρανίας.
Ο Δρ. James Watson, Γενικός Γραμματέας της Eurogas, συνόψισε τα κύρια συμπεράσματα του σεμιναρίου στις τελικές παρατηρήσεις του. Στο workshop παρευρέθηκαν περισσότεροι από 70 συμμετέχοντες από όλους τους τομείς (υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, βιομηχανία και μέσα μαζικής ενημέρωσης), επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της εμπορίας και διανομής φυσικού αερίου στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Οι παρουσιάσεις και οι φωτογραφίες από το workshop είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: https://eurogas.org/media_centre/eurogas-and-iene-workshop-gas-supply-and-competition-in-se-europe-22-January-2020-brussels