Βουτιά της Οριακής Τιμής Συστήματος στα 43 με 44 ευρώ/MWh από 60 ευρώ. Μεγάλη πτώση και των δικαιωμάτων ρύπων στα 16 ευρώ από 25 ευρώ τον τόνο. Ανησυχία και για τη συμπεριφορά των καταναλωτών με τους λογαριασμούς ρεύματος.
Την ανησυχία τους για τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) που χρηματοδοτεί τις επενδύσεις των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς εξέφρασαν στη Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας εκπρόσωποι του κλάδου.
Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής στελέχη της αγοράς, δεν έκρυψαν την αγωνία τους για την πορεία της αγοράς των ΑΠΕ και ιδίως αν η κρίση συνεχιστεί για διάστημα άνω των δύο και τριών μηνών.
Ήδη τα σινιάλα που φτάνουν δεν είναι και ιδιαίτερα αισιόδοξα και μάλιστα σε μία εποχή κατά την οποία η διοίκηση του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) έχει καταβάλει εργώδη προσπάθεια τόσο για τον ισοσκελισμό του ΕΛΑΠΕ όσο και για την έγκαιρη πληρωμή, χωρίς καθυστερήσεις.
Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς και αρμόδιοι αξιωματούχοι ήδη τα έσοδα από δύο κύριες πηγές είναι μειωμένα. Η μία είναι από την Οριακή Τιμή Συστήματος δηλαδή από την χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Το ποσοστό των εσόδων αντιστοιχεί περίπου στο 40%. Η ΟΤΣ έχει πέσει θεαματικά στα 43 με 44 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έναντι 60 ευρώ που ήταν πριν από περίπου ένα μήνα.
Μεγάλη πτώση σημειώνουν επίσης και τα δικαιώματα των ρύπων, τα οποία αποτελούν επίσης ένα σημαντικό ποσοστό των χρημάτων που μπαίνουν στον ΕΛΑΠΕ. Αντιστοιχούν στο περίπου 20%. Η τιμή των ρύπων έχει υποχωρήσει στα περίπου 16 ευρώ ανά τόνο όταν το προηγούμενο διάστημα κινούταν στα 25 ευρώ.
Η ανησυχία η μεγάλη των παραγωγών ρεύματος από ΑΠΕ είναι αν πέσουν τα έσοδα του ΕΤΜΕΑΡ. Κι αυτό θα συμβεί αν ενταθεί η παύση πληρωμών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Ο ΕΛΑΠΕ συγκεντρώνει έσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ ετησίως με τα οποία πληρώνονται οι ΑΠΕ. Ο λογαριασμός μετά τη φούσκα… της προηγούμενης δεκαετίας είχε καταστεί ελλειμματικός απειλώντας να τινάξει στον αέρα την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά από πολλά χρόνια και «κουρέματα» ταριφών επιτεύχθηκε η οικονομική εξυγίανση του. Κατέστη οριακά πλεονασματικός, οι πληρωμές αποκαταστάθηκαν και τώρα ο ΕΛΑΠΕ καλείται να στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε καθαρές μορφές ηλεκτροπαραγωγής.
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις με τη ρευστότητα στην αγορά ηλεκτρισμού και κάλεσε τους παραγωγούς ΑΠΕ να στείλουν τις προτάσεις τους, όπως και να βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία.
Χρήστος Κολώνας euro2day.gr