Η ευρωπαϊκή πολιτική Πράσινης Ανάπτυξης στοχεύει να καταστήσει την Ευρώπη ως την πρώτη ουδέτερη κλιματικά ήπειρο έως το 2050. Στην ΕΕ η διαδικασία παραγωγής και χρήσης ενέργειας προκαλούν περισσότερο από το 75% των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μέχρι σήμερα, η Ευρώπη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην μείωση του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως, η πρόοδος ήταν βραδύτερη σε άλλες μορφές ενέργειας (αέριο, υγρά καύσιμα, θερμότητα) και έτσι τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να είναι κυρίαρχα στις μεταφορές, τη βιομηχανία, την κατασκευαστική και τη γεωργία.
Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοιτης ΕΕ για το κλίμα, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφαλή και προσιτή ενέργεια για τους καταναλωτές, πρέπει να γίνει σωστή εκμετάλλευση των συνεργασιών που προκύπτουνεντός ενός ολοκληρωμένου ενεργειακούσυστήματος.
Πρώτον, υπάρχουν ευκαιρίες για αύξηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέσω της ηλεκτροδότησης τομέων που εξακολουθούν να βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα. Θα μπορούσε να εφασμοστεί για παράδειγμαστη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων ή στις αντλίες θερμότητας που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των κτιρίων.
Δεύτερον, τα ορυκτά καύσιμα και αέρια μπορούν να αντικατασταθούν από ανανεώσιμα και απο- ανθρακοποιημένα καύσιμα και αέρια ιδίως σε τομείς που είναι δύσκολο να απαλλαγούν από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως είναι οι αερομεταφορές ή ορισμένες βιομηχανικές δραστηριότητες. Το υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας θα διαδραματίσει βασικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο, μαζί με την αντικατάσταση του φυσικού αερίου από βιομεθάνιο που παράγεται από γεωργικά απόβλητα, επιτυγχάνοντας έτσι μια προοδευτική απαλλαγή από τον άνθρακα στον τομέα του φυσικού αερίου. Μια τέτοια διαδικασία θα χρειαστεί τη στήριξη της αγοράς.
Τρίτον, ο ενεργειακός τομέαςμπορεί να γίνει πιο "κυκλικός" και να κάνει πλήρη χρήση της αρχής της ενεργειακής απόδοσης. Αυτό δεν αφορά μόνο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και τη συνολική απόδοση του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ. Ένα παράδειγμα είναι η χρήση των βιομηχανικών θερμικών αποβλήτωνή των θερμικών αποβλήτων που παράγονται από την κεντρική θέρμανση των κτιρίων, για παράδειγμα μέσω ενός δικτύου τηλεθέρμανσης της περιοχής.
Υπάρχουν ακόμα αρκετά εμπόδια για την πλήρηυλοποίηση του σχεδίου και την ευαισθητοποίησης των βιομηχανιών και των πολιτώνέτσι ώστε να υιοθετήσουν καθαρότερες ενεργειακές λύσεις. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ενίσχυση των απαραίτητων συνδέσμων μεταξύ των διαφόρων τομέων του ενεργειακού συστήματος και η αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας για μείωση των εκπομπών. Αυτή η ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί μια βαθιά αλλά και οικονομικά αποδοτική μείωση των εκπομπών άνθρακα. Θα δημιουργηθεί έτσι ένα αποκεντρωμένο και ψηφιακό ενεργειακό σύστημα, μέσω του οποίου οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις ενεργειακές τους επιλογές.
Όπως ανακοινώθηκε στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2020, η Κομισιόν θα παρουσιάσει μέχρι τον Ιούνιο του 2020 μια στρατηγική ενσωμάτωσης του έξυπνου τομέα για ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα.
Για την προετοιμασία αυτής της στρατηγικής, η Επιτροπή ζητά τη συμβολή όλων των αρχών και των φορέων καθώς και των πολιτών της ΕΕ.
Μπορεί κανείς να συμμετάσχει με διάφορους τρόπους:
- Διαδικτυακή συμβολή: Όλες οι αρχές, οι φορείς και οι πολίτες καλούνται να δώσουν ιδέες και να κάνουν παρατηρήσεις σχετικά με τον χάρτη πορείας (roadmap) της στρατηγικής, μέσω του ιστότοπου «Have Your Say» της Επιτροπής. Εκκινεί σήμερα και θα διαρκέσει για 4 εβδομάδες.
- Άμεση συμβολή: Όλες οι αρχές, οι φορείς και οι πολίτες καλούνται επίσης να συμμετέχουναπευθείας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι τις 6 Μαΐου για την ενίσχυση της εκπόνησης της στρατηγικής. Στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςhttps://ec.europa.eu/info/news/preparing-future-eu-strategy-energy-sector-integration-2020-apr-14_el θα βρει κανείς ερωτήσεις που μπορεί να χρησιμεύσουν ως οδηγός για τη διαμόρφωση των προτάσεών του.
Πηγή: European Commission