Κατά την πάροδο των ετών η Κίνα έχει δεχτεί επευφημίες για τις περιβαλλοντικές της δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ένωσης Μεταφοράς και Διανομής Άνθρακα της Κίνας (CCTDA), η χώρα συνεχίζει να είναι η μεγαλύτερη παραγωγός άνθρακα παγκοσμίως.
Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση της (CCTDA) που δημοσίευσε η Asia Times, αναφέρει ότι ο άνθρακας που χρησιμοποιήθηκε από παράκτιους σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε πέντε μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έφτασε τους 488.800 τόνους κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, υπερδιπλάσια ποσότητα από το χαμηλό ρεκόρ που είχε σημειωθεί στις 10 Φεβρουαρίου.
Μάλιστα, παρά τις δήλωσες για την μετάβαση σε μια εποχή μηδενικών εκπομπών άνθρακα, η κινεζική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει κατά το 2020 να προσθέσει εγκαταστάσεις αποθήκευσης άνθρακα με σκοπό την αύξηση των αποθεμάτων για την κανονική προμήθεια 15 ή και περισσότερων ημερών σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα.
Το 2019, η κατανάλωση άνθρακα της χώρας αυξήθηκε κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σηματοδοτώντας την τρίτη συνεχή ετήσια αύξηση στη χρήση άνθρακα.
Επίσης, σύμφωνα με την Asia Times η κυβέρνηση επιτρέπει περισσότερη εγχώρια παραγωγή άνθρακα, που αναλογεί σε 141 εκατομμύρια τόνους αξίας πράσινου φωτισμού, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2019, αύξηση που υπολογίζεται στα 2,6% ετησίως. Μάλιστα, το 2018, εγκρίθηκαν 25 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα για εγχώρια παραγωγή.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι, παρά τους ισχυρισμούς για μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Κίνα κατασκευάζει νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα έχουν διάρκεια ζωής περίπου 50 χρόνια.
Η Κίνα, με το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού, εκπέμπει έως και το 27 % αερίων του θερμοκηπίου (GHG). Σύμφωνα με ειδικούς, η αυξημένη κατανάλωση άνθρακα, η παραγωγή και η ανάπτυξη ενέργειας είναι αντίθετη από τους στόχους της Κλιματικής Συμφωνίας του Παρισιού, σύμφωνα με τους οποίους η παραγωγή ενέργειας άνθρακα εκτός του ΟΟΣΑ πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 63% έως το 2030.
Πηγή: ANI agency