Απώλεια 94 εκατομμυρίων ευρώ ανέφερε η Vestas στα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) για το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ανέφερε 34 εκατομμύρια ευρώ EBIT για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με τα 128 εκατομμύρια ευρώ του ίδιου τριμήνου του προηγούμενου έτους.
Όπως αναφέρει η Vestas, ο κύριος λόγος αυτής της μείωσης είναι μια σειρά επισκευών πτερυγίων που έπρεπε να αναλάβει.
Στην ενδιάμεση οικονομική της έκθεση, η Vestas αναφέρει ότι η μείωση οφείλεται κυρίως σε «έκτακτες προβλέψεις εγγύησης που έγιναν μέσα στο τρίμηνο, ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ, καλύπτοντας μια συγκεκριμένη επισκευή και αναβαθμίζοντας έναν περιορισμένο αριθμό πτερυγίων που έχουν ήδη εγκατασταθεί».
Το μικτό κέρδος για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ανήλθε στα 228 ευρώ σε σύγκριση με τα 301 εκατομμύρια ευρώ το ίδιο τρίμηνο του 2019.
Παράλληλα, η Vestas δέχτηκε παραγγελίες ανεμογεννητριών ύψους 4148 MW, ενώ η αξία των παραγγελιών που καθυστέρησαν μέχρι τις 30 Ιουνίου αγγίζουν τα 16,2 δις ευρώ.
Σχετικά με τις συμφωνίες παροχής υπηρεσιών, η Vestas έκλεισε μέσα στο τρίμηνο συμφωνίες με αναμενόμενα μελλοντικά έσοδα ύψους 18,9 δις ευρώ. Έτσι, η συνδυασμένη αξία των καθυστερημένων παραγγελιών και των συμφωνιών εξυπηρέτησης ανήλθε σε 35,1, μια αύξηση 3,6 δις ευρώ σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.
Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις για τα έσοδα ολόκληρου του έτους παραμένουν αμετάβλητες στα 14-15 δις ευρώ.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vestas, Henrik Andersen, δήλωσε:
«Η πανδημία Covid-19 συνέχισε να επηρεάζει τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την παγκόσμια οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2020».
«Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και χωρίς κρατική ενίσχυση, σχεδόν 26.000 υπάλληλοι της Vestas έχουν εργαστεί σκληρά, αυξάνοντας τα έσοδά μας κατά 67% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του περασμένου έτους και επιτυγχάνοντας λήψη παραγγελιών 4,1 GW, καθώς και υψηλό συνολικό ρεκόρ καθυστερούμενων παραγγελιών πάνω από 35 δις ευρώ. Επιπλέον, η παροχή υπηρεσιών συνέχισε να αυξάνεται κατά τη διάρκεια του τριμήνου και έπαιξε βασικό ρόλο στη διασφάλιση του σταθερού και ανανεώσιμου ενεργειακού εφοδιασμού κατά τη διάρκεια του lockdown σε ολόκληρο τον κόσμο».