Νέα πρόγραμμα για φυσικό αέριο σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα

Νέα πρόγραμμα για φυσικό αέριο σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα
Πέμπτη, 01/10/2020 - 20:01

Τη δυνατότητα σε νοικοκυριά της Αττικής με χαμηλά εισοδήματα να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο θα δώσει πρόγραμμα που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την ΕΔΑ Αττικής, και το οποίο αναμένεται να «τρέξει» την επόμενη άνοιξη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ναυτεμπορικη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα κινείται στα 4 εκατ. ευρώ, με κονδύλια από το ΕΣΠΑ, προβλέποντας μεταξύ άλλων την επιδότηση εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου σε οικονομικά ευάλωτους οικιακούς καταναλωτές στο Λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρόγραμμα βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκπόνησης, ώστε χάρη στην ανταγωνιστικότερη τιμή του φυσικού αερίου, να δώσει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με μικρότερο κόστος. Εκτός από τη χαμηλότερη τιμή, το φυσικό αέριο έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι δεν προπληρώνεται για να καταναλωθεί (όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης ή τα πέλετ).

Κατά συνέπεια, δεν προκαλεί καμία επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό, για την αγορά καυσίμου με την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Την ίδια στιγμή, σε αντίθεση με τα τζάκια και τις σόμπες, η καύση του φυσικού αερίου δεν ρυπαίνει με την εκπομπή καπνού και μικροσωματιδίων. Επομένως, δεν επιβαρύνει την κατοικία, αλλά και δεν συμβάλει στη δημιουργία αιθαλομίχλης.