European Energy: Αίτηση αδειοδότησης για 2 υπεράκτια αιολικά πάρκα 560 MW στη Δανία

European Energy: Αίτηση αδειοδότησης για 2 υπεράκτια αιολικά πάρκα 560 MW στη Δανία
Παρασκευή, 16/10/2020 - 15:29

Η European Energy υπέβαλε επίσημα αίτηση αδειοδότησης για την κατασκευή δύο υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 560 MW στη Δανία, τa Omø South και Jammerland Bay.

Η ανακοίνωση έρχεται πέντε μήνες αφότου ο Οργανισμός Ενέργειας της Δανίας έδωσε το πράσινο φως για προκαταρκτικές εκτιμήσεις αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τα δύο έργα.

Η European Energy στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έχει ήδη ξεκινήσει τεχνικές επιθεωρήσεις του βυθού στους χώρους του έργου και είναι διαβεβαιώνει για τη βιωσιμότητα των έργων.

Η εταιρεία υπογραμμίζει ότι το αίτημά της είναι σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές των δανικών αρχών για τα Open-Door έργα και τώρα θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία για ένα τελικό χρονοδιάγραμμα μαζί με τον Οργανισμός Ενέργειας της Δανίας. Βέβαια πριν λάβει άδεια κατασκευής, η European Energy θα πρέπει να παρουσιάσει μια συμπληρωματική εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παρουσιάζοντας το τελικό σχέδιο σχεδιασμού για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Ο Knud Erik Andersen, Διευθύνων Σύμβουλος της European Energy, δήλωσε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα ζητήσαμε επίσημα την άδεια για την κατασκευή των δύο υπεράκτιων αιολικών πάρκων μας Omø South και Jammerland Bay. Ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε τον τελικό σχεδιασμό και την επιλογή των ανεμογεννητριών πριν από το τέλος του 2021, προκειμένου να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση έως το 2023, με σύνδεση δικτύου αργότερα το ίδιο έτος».

«Τα έργα μας έχουν περάσει από μια διεξοδική διαδικασία υποβολής αιτήσεων που έχει διαρκέσει 8 χρόνια. Ελπίζουμε ότι έχουμε ξεκινήσει την τελική φάση προτού εκκινήσει η εγκατάσταση. Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα μας θα παρέχουν σε περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά πράσινη ενέργεια και θα είναι το κλειδί για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μείωσης των εκπομπών στη Δανία και την ΕΕ, καθώς θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 750.000 τόνους ετησίως».

Σημειώνεται ότι η European Energy ξεκίνησε για πρώτη φορά την ανάπτυξη των έργων το 2012 στο πλαίσιο της λεγόμενης «διαδικασίας open door».