Ετήσια Έκθεση ΙΕΝΕ: Διαμορφώνεται ένα ιδιαιτέρως δυναμικό ενεργειακό τοπίο για την Ελλάδα

Ετήσια Έκθεση ΙΕΝΕ: Διαμορφώνεται ένα ιδιαιτέρως δυναμικό ενεργειακό τοπίο για την Ελλάδα
Τετάρτη, 25/11/2020 - 20:42

H Ετήσια Έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για το 2020 παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση που έλαβε χώρα σήμερα Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή σημαντικών στελεχών του ελληνικού ενεργειακού τομέα και εκπροσώπων του Τύπου.

Σύμφωνα με αυτή διαμορφώθηκε κλίμα υψηλών προσδοκιών για μία νέα δυναμική ανάπτυξης στην ελληνική αγορά ενέργειας παρά τις σημαντικές επιπτώσεις που είχε ο κορωνοϊός στην εγχώρια ζήτηση.

Όπως τονίζει η Έκθεση, ένα ιδιαιτέρως δυναμικό ενεργειακό τοπίο έχει διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα των σημαντικών εξελίξεων όπως το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, οι πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης και των καθαρών καυσίμων κ.α.. Παράλληλα, νέες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες δημιουργούνται σε περιφερειακό επίπεδο, με το ελληνικό ενεργειακό σύστημα να αναπτύσσει όλο και στενότερες συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες (π.χ. electricity market coupling, νέοι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου κ.λπ.).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Έκθεσης, όπως αυτά παρουσιάστηκαν κατά την εκδήλωση, τη φετινή χρονιά οι καταναλωτές ωφελήθηκαν σημαντικά από την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας – όπου με βάση στοιχεία για τον Οκτώβριο του 2020 δραστηριοποιούνται 30 προμηθευτές - και φυσικού αερίου, όπου δραστηριοποιούνται 24 προμηθευτές. Θετικό ρόλο διαδραμάτισε και το νέο εργαλείο σύγκρισης τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου της ΡΑΕ, ενώ προχώρησε και το Πρόγραμμα "Εξοικονομώ-Αυτονομώ" ("Εξοικονομώ κατ’ Οίκον").

Επιπλέον, η εφαρμογή του Target Model και η έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας καταγράφεται ως κομβική εξέλιξη, ενώ υπογραμμίζεται και ότι εντός του 2021 αναμένεται η πλήρης πλατφόρμα εμπορίας φυσικού αερίου (Gas trading hub) μέσω του HTP. Οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις (ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών, περαιτέρω πώληση ΑΔΜΗΕ, μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ) συμπεριλαμβάνονται επίσης στα βασικότερα σημεία στα οποία εστιάζει η Έκθεση.

Μεταξύ άλλων η Έκθεση παρατηρεί ότι πρέπει να υπάρξει δημιουργία νέων ενεργειακών υποδομών και επέκταση των υφιστάμενων και, ακόμη, να διευκολυνθεί η είσοδος νέων παικτών στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Η Έκθεση, επιπρόσθετα, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο για θαλάσσια αιολικά, μεγαλύτερη εστίαση στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια αλλά και αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας. Στην Έκθεση εντοπίζεται, ακόμη, η ανάγκη να συσταθεί από το ΥΠΕΝ ομάδα ειδικών υψηλού επιπέδου, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός ρυθμιστικού πλαισίου για το υδρογόνο.

Η Ετήσια Έκθεση του ΙΕΝΕ αναφέρεται ακόμη στον Περιβαλλοντικό Νόμο 4685/2020, για τον οποίο συμπεραίνεται ότι απλοποιεί την αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ και τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ενώ εισάγει και ένα νέο, ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις προστατευόμενες περιοχές.