Η Equinor και η RWE εντάχθηκαν στο έργο πράσινου υδρογόνου NortH2, το οποίο στοχεύει στη χρήση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στα ανοικτά των ολλανδικών ακτών για την παραγωγή 4 GW αερίου έως το 2030 και περισσότερων από 10 GW έως το 2040.
Αναφορικά με το έργο NortH2, παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 από τις Shell, Groningen Seaports, Gasunie και την επαρχία του Γκρόνινγκεν και μέσω αυτού σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί μια μελέτη σκοπιμότητας έως το 2021, με στόχο να εκκινήσει τις δραστηριότητες ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Equinor, Anders Opedal, δήλωσε:
«Είναι ένα πρωτοποριακό έργο στο οποίο η Equinor ανυπομονεί να συμβάλει. Το έργο αποτελεί σημαντικό μέρος στις προσπάθειές μας να οικοδομήσουμε μια ανταγωνιστική θέση στον τομέα του υδρογόνου, δημιουργώντας μελλοντική αξία και βιομηχανικές δυνατότητες.
Και συμπλήρωσε:
«Στόχος μας είναι να είμαστε μια εταιρεία ενέργειας μηδενικών εκπομπών έως το 2050 και η ανάπτυξη μιας κερδοφόρας αλυσίδας χαμηλής αξίας άνθρακα για το υδρογόνο θα είναι ουσιαστικό μέρος της μετάβασής μας. Το υδρογόνο θα είναι το κλειδί για την αποανθρακοποίηση και τις προσπάθειες μηδενικών εκπομπών για την αγορά ενέργειας, ειδικά σε άλλους τομείς που είναι δύσκολο να μειωθούν οι εκπομπές και οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από την ηλεκτρική ενέργεια».
Ο διευθύνων σύμβουλος της RWE Generation, Roger Miesen, δήλωσε:
«Ένα έργο όπως το NortH2, το οποίο χρησιμοποιεί το πράσινο υδρογόνο για την αποανθρακοποίηση, μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των ολλανδικών και ευρωπαϊκών κλιματικών στόχων για το 2030 και στην εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού. «Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι η αγορά υδρογόνου θα μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα στην Ευρώπη».
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Equinor New Energy Solutions, Pal Eitrheim, δήλωσε:
«Το NortH2 ταιριάζει καλά με την εμπειρία και τη θέση της Equinor ως κορυφαίου προγραμματιστή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Το υδρογόνο ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσα στα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας αξία και μια εναλλακτική πορεία στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ανάπτυξη βιώσιμων αλυσίδων αξίας καθαρού υδρογόνου μεγάλης κλίμακας βοηθά στην επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού».