Η Δανία υπογράφει με τη Γερμανία και τη Ολλανδία Δηλώσεις Συνεργασία για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων

Η Δανία υπογράφει με τη Γερμανία και τη Ολλανδία Δηλώσεις Συνεργασία για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων
Πέμπτη, 17/12/2020 - 13:18

Ο Δανός υπουργός Κλίματος, Dan Jørgensen, υπέγραψε Δηλώσεις Συνεργασίας με τους υπουργούς στη Γερμανία και την Ολλανδία για τη δημιουργία και τη σύνδεση νησιών υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα.

Σύμφωνα με τις δύο Δηλώσεις, οι χώρες θα συνεργάζονται από κοινού για τη διεξαγωγή μιας σειράς πολύπλοκων μελετών για το πως μπορούν να αναπτυχθούν ενεργειακά νησιά και υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Στη συμφωνία αναφέρεται ότι η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από υπεράκτια αιολικά πάρκα για υδρογόνο και πράσινα καύσιμα επίσης κεντρικό ζήτημα.

Η Δήλωση Συνεργασίας με τη Γερμανία σημειώνει επίσης την πολιτική απόφαση της Δανίας για τη δημιουργία ενός ενεργειακού νησιού στη Βόρεια Θάλασσα και ένα στη Βαλτική Θάλασσα το 2030. Στη Δήλωση Συνεργασίας με τις Κάτω Χώρες, η ευθύνη για την ανάλυση και τις έρευνες ανατίθεται ρητά στους Δανούς και τους Ολλανδούς Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς (ΔΣΜ), TenneT, Gasunie και Energinet.

Το έργο θα βασιστεί στη διεθνή κοινοπραξία North Sea Wind Power Hub, όπου οι τρεις ΔΣΜ από το 2017 συνεργάζονται για την ανάπτυξη μιας ρεαλιστικής ιδέας για τεχνητές ενέργειες στη Βόρεια Θάλασσα.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Jørgensen διέταξε την Energinet να πραγματοποιήσει μελέτες σκοπιμότητας για τα δύο ενεργειακά νησιά στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα, αντίστοιχα.

Η εντολή του Υπουργού περιλαμβάνει την οδηγία ότι η Energinet πρέπει να προχωρήσει και να αναπτύξει διεθνείς σχέσεις σε συνεργασία με τους ΔΣΜ στις χώρες εταίρους με τις οποίες γίνεται δήλωση.

Η αντιπρόεδρος της Energinet, Hanne Storm Edlefsen δήλωσε:

«Στην Energinet, είμαστε ενθουσιασμένοι που η Δανία έχει πλέον υπογράψει Δηλώσεις με τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες για ενεργειακά νησιά. Τα δύο ενεργειακά νησιά στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσω μιας ισχυρής διεθνούς συνεργασίας, επομένως οι Δηλώσεις Συνεργασίας αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ίδρυση ενεργειακών νησιών, ένα ζωτικό επόμενο βήμα για την υπεράκτια αιολική ενέργεια και έτσι για την πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη και τον κόσμο».

«Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν ακόμη δεσμευτικές συμφωνίες, εξακολουθεί να είναι μια σημαντική πόρτα που ανοίγει τώρα τον δρόμο προς τα ενεργειακά νησιά που συνδέονται με πολλές χώρες. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τον North Power Wind Hub και τους καλούς συναδέλφους μας, τους ΔΣΜ στη Γερμανία και την Ολλανδία».