Σπόιλερ πτερυγίων αυξάνει την παραγωγή αιολικής ενέργειας

Σπόιλερ πτερυγίων αυξάνει την παραγωγή αιολικής ενέργειας
Τετάρτη, 03/02/2021 - 11:51

Η γερμανική start-up εταιρεία Evoblade ανέπτυξε ένα μετασχηματισμένο σπόιλερ για πτερύγια ανεμογεννητριών, σε συνεργασία με την Deutsche Windtechnik και την Wirtschaftsforderung Bremen.

Τα αποτελέσματα της μελέτης για τη δοκιμή και τη βελτιστοποίηση του σπόιλερ EvoFlap επιβεβαίωσαν ότι η εγκατάστασή του μπορεί να βελτιώσει την αεροδυναμική ροή στην περιοχή της ρίζας των πτερυγίων, με αποτέλεσμα βελτιωμένη απόδοση των πτερυγίων.

Η μελέτη επιβεβαίωσε την κατά 6% αύξηση στην ετήσια παραγωγή ενέργειας με μέση ετήσια ταχύτητα ανέμου επτά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Evoblade, Frank Kortenstedde, δήλωσε:

«Τα πτερύγια επηρεάζουν σημαντικά την τεχνική και οικονομική απόδοση μιας ανεμογεννήτριας. Αναπτύσσοντας και βελτιστοποιώντας ένα μετασχηματισμένο στοιχείο ροής, θέλουμε να επιτύχουμε μια τεχνική και οικονομική βελτίωση στις ιδιότητες των υπαρχόντων συστημάτων που αξιοποιούν τις εξελίξεις στην τεχνική κατανόηση».

Το EvoFlap μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικούς τύπους πτερυγίων ρότορα.

Σημειώνεται ότι η ανεμογεννήτρια NEG Micon NM 82 με ονομαστική ισχύ 1,5MW και μήκος πτερυγίου ρότορα 40 μέτρων επιλέχθηκε ως βασικό σύστημα για τη δοκιμή και τη βελτιστοποίηση.

Ο Kortenstedde ανέφερε επίσης ότι το πτερύγιο δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί για να εγκατασταθεί το EvoFlap, ένα γεγονός που μειώνει και την εργασία και το κόστος. Επίσης, επεσήμανε ότι η δομή του πτερυγίου δεν θα υποστεί κάποια ζημιά με το να κολληθούν τα τμήματα του EvoFlap επάνω του και επιπλέον συνδυάζεται αρμονικά με το σχέδιο του πτερυγίου.

Τέλος, σημείωσε ότι η μέγιστη διάρκεια ζωής του EvoFlap είναι 20 έτη, όμως ανάλογα με την ωφέλιμη ζωή του μπορεί να επιτευχθεί παράταση 1,2 έως 2,6 ετών.

Πηγή: reNEWS