Θετικό μήνυμα για το επενδυτικό κλίμα στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκπέμπει ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), σύμφωνα με το δελτίο που εκδίδει ο διαχειριστής της αγοράς ΔΑΠΕΕΠ. Συγκεκριμένα με βάση τις προβλέψεις του που γνωστοποίησε χθες ο ΔΑΠΕΕΠ για το μήνα Νοέμβριο, στο τέλος του 2021 ο ΕΛΑΠΕ καθίσταται πλεονασματικός κατά 25,6 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα προκύπτει υπολογίζοντας τα μέτρα που έχει λάβει και ανακοινώσει το ΥΠΕΝ τον περασμένο Νοέμβριο με στόχο να ενισχυθούν οι εισροές του ΕΛΑΠΕ και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα βιωσιμότητας του λογαριασμού.
Συγκεκριμένα ο ΔΑΠΕΕΠ έχει συνυπολογίσει έσοδα ύψους 92 εκατ. ευρώ από το πράσινο τέλος στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης, 25 εκατ. ευρώ από το ειδικό τέλος βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς επίσης και πρόσθετο έσοδο 65,87 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης του ποσοστού που κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής αερίου του θερμοκηπίου από 65 σε 78%. Για τα δικαιώματα έχει υπολογιστεί μέση τιμή στα 32,22 €/τόνος. Επίσης στους υπολογισμούς του διαχειριστή έχει συμπεριληφθεί χρέωση προμηθευτή 2€/MWh καθώς και επίσης και η έκτακτη εισφορά 6% επί των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας των ΑΠΕ κατά το έτος 2020.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2020 η πρόβλεψη είναι δυσμενέστερη έναντι των προηγούμενων δελτίων του ΔΑΠΕΕΠ και η χρονιά προβλέπεται να κλείσει με έλλειμμα 293 εκατ. ευρώ καθώς έχουν μεταφερθεί για το 2021 οι προβλέψεις για εισροές από το ΕΤΜΕΑΡ μεγάλων καταναλωτών Μέσης Τάσης (περίπου 175 εκατ. ευρώ) καθώς το μέτρο δεν υλοποιήθηκε πέρυσι.
Σημασία
Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ είναι καθοριστικής σημασίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με δεδομένο ότι ο υγιής ειδικός λογαριασμός διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την απρόσκοπτη αποπληρωμή των παραγωγών, που είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί κλίμα επενδυτικής ασφάλειας. Στο παρελθόν εξαιτίας των προβλημάτων βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ, οι καθυστερήσεις στις αποπληρωμές των παραγωγών είχαν φτάσει έως και τους 9 μήνες, ενώ τα προβλήματα επανήλθαν κυρίως εξαιτίας των επιπτώσεων της κρίσης της πανδημίας σε συνδυασμό με τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που εφαρμόστηκε το φθινόπωρο του 2019.
Το θέμα της διασφάλισης της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ είναι ένα από τα ζητήματα που αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο διάστημα την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, με στόχο να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι εισροές του λογαριασμού και να εξασφαλιστεί ότι δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά μεσομακροπρόθεσμα.
Του Χάρη Φλουδόπουλου / capital.gr