Με μία επιστολή η οποία περιέχει 15 ερωτήσεις μέσω των οποίων επιχειρείται η ανίχνευση των προθέσεων της αγοράς προμήθειας ξεκίνησε το market test για το μέτρο της διάθεσης πακέτων ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε τρίτους προμηθευτές.
Το μέτρο, ως γνωστόν, συμφωνήθηκε πρόσφατα ως "θεραπεία" για την υπόθεση του anti trust case, δηλαδή της υπόθεσης της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη. Η επιστολή απευθύνεται σε προμηθευτές και traders, οι οποίοι έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Στην επιστολή, ουσιαστικά ζητείται από την αγορά να απαντήσει κατά πόσο θεωρεί το μέτρο της διάθεσης πακέτων ενέργειας ως αποτελεσματικό για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να περιοριστεί η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά.
Επί της ουσίας στην επιστολή της Κομισιόν δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μορφή της διαδικασίας και κυρίως σχετικά με την τιμή διάθεσης των πακέτων από την πλευρά της ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις είχε γνωστοποιηθεί ότι θα υπάρχει συνάρτηση με την τιμή στην προημερήσια αγορά του ενεργειακού χρηματιστηρίου.
Μέσω των απαντήσεων που θα αποστείλουν οι προμηθευτές και οι traders θα πρέπει να γνωστοποιήσουν ποιες είναι οι ανάγκες τους σε ενέργειας μέσω των διμερών συμβολαίων αλλά και πως αυτές θα καλυφθούν καλύτερα, με διάθεση τριμηνιαίων ή ετήσιων πακέτων. Σημειώνεται ότι η έναρξη των φυσικών παραδόσεων των πακέτων τοποθετείται χρονικά για τον Οκτώβριο του 2021.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ΥΠΕΝ και Κομισιόν, η ΔΕΗ θα διαθέσει φέτος σε τρίτους προμηθευτές ενέργεια ίση με το 50% της λιγνιτικής της παραγωγής κατά το προηγούμενο έτος, ποσοστό που θα μειωθεί στο 40% το 2022 και το 2023 τελευταίο έτος εφαρμογής του μέτρου.
Πρακτικά η συμφωνία οδηγεί στη σύναψη διμερών συμβολαίων για ποσότητες της τάξης των 2 έως 3 TWh από την παραγωγή της ΔΕΗ, ποσότητα η οποία σύμφωνα με την ίδια την επιχείρηση δεν είναι ικανή να προκαλέσει ουσιαστικό πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία κλείνει την περίφημη υπόθεση της καταδίκης της χώρας μας για τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά του λιγνίτη, η οποία διαρκεί για περισσότερα από 14 έτη.
Του Χάρη Φλουδόπουλου / capital.gr