Workshop για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, έλαβε χώρα την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου.
Πιο συγκεκριμένα, το workshop διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, τη WindEurope και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Σκοπός του workshop ήταν η προώθηση των γνώσεων των συμμετεχόντων σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής στη χώρα μας.
Το workshop άνοιξε με το καλωσόρισμα της κ. Αλεξάνδρας Σδούκου, ενώ τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν τρία βασικά σημεία:
- Ζώνες ανάπτυξης και αδειοδότησης
Τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν αφορούν την έλλειψη ειδικού θαλάσσιου χωρικού σχεδίου και έγκυρων εναλλακτικών λύσεων, η προεπιλογή οικοπέδων από το κράτος έναντι ανεπιθύμητων προτάσεων από επενδυτές, το εργαλείο Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης για προεπιλεγμένα θαλάσσια οικόπεδα από το Κράτος, η εξασφάλιση δικαιωμάτων για μετρήσεις ανέμου η περιβαλλοντικές άδειες και η αλληλεπίδραση με άλλα ελληνικά υπουργεία και υπηρεσίες.
- Διασύνδεση
Αναφορικά με τη διασύνδεση έγινε λόγος για τον βέλτιστο ρόλο του ΔΣΜ στον σχεδιασμό, την αδειοδότηση και την εκτέλεση των θαλάσσιων διασυνδέσεων, τους κόμβους σύνδεσης υπεράκτιων ανέμων, την κατανομή του κόστους σύνδεσης, τις χρεώσεις πλέγματος ή την υποχρέωση του επενδυτή και τέλος την επιλογή ιδιωτικών εργολάβων για την υλοποίηση της διασύνδεσης.
- Αμοιβές
Τα κεντρικά σημεία που αναπτύχθηκαν ήταν οι δημοπρασίες νωρίς στη διαδικασία, η σύντομη ανταγωνιστική μίσθωση θαλάσσιου οικοπέδου για μετρήσεις ανέμου που ακολουθείται από δημοπρασία για μακροπρόθεσμη κατανομή δικαιωμάτων και οι ειδικές δημοπρασίες για υπεράκτιους ανέμους έναντι κοινών δημοπρασιών με ποσοστό πριμοδότησης για την υπεράκτια αιολική ενέργεια.