Aggregate EU: Σήμερα και αύριο στην Αθήνα το κλειστό workshop της ΕΕ για τα ενεργειακά

Aggregate EU: Σήμερα και αύριο στην Αθήνα το κλειστό workshop της ΕΕ για τα ενεργειακά
Τρίτη, 08/10/2024 - 08:46

Με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους από διάφορες χώρες αλλά και πωλητές και αγοραστές LNG, πραγματοποιείται σήμερα 8 και αύριο 9 Οκτωβρίου 2024 στην Αθήνα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κλειστό workshop για τα ενεργειακά.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να εξετάσει το ενδιαφέρον της αγοράς για το νέο γύρο προμηθειών φυσικού αερίου μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Aggregate EU.

Το workshop αναμένεται να απασχολήσουν θέματα όπως οι προοπτικές της περιφερειακής αγοράς και των βιομηχανικών καταναλωτών, η διαθεσιμότητας υποδομών, οι δυνατότητες εισαγωγής LNG μέσω των τερματικών σταθμών στη περιοχή, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις ως προς τα συμβόλαια LNG. Επίσης, δεν αποκλείεται να τεθεί και το ζήτημα της ολοκλήρωσης του «Κάθετου Διάδρομου» ως κρίσιμη υποδομή για την διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού.

Να σημειωθεί ότι το άνοιγμα των εργασιών θα κάνει με χαιρετισμό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τον υφυπουργό για θέματα ενέργειας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της EU Energy Platform Μάθιου Μπάλντουιν.

Το Aggregate EU

Πρόκειται για μηχανισμό της ΕΕ, ο οποίος ιδρύθηκε πέρυσι και επιτρέπει στις εταιρείες να συγκεντρώνουν τη ζήτηση αερίου και να την αντιστοιχούν με ανταγωνιστικές προσφορές στην παγκόσμια αγορά. Ο μηχανισμός είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τα συμβαλλόμενα μέρη της Ενεργειακής Κοινότητας, ενώ εξαιρούνται οι ρωσικές εταιρείες.

Η πρωτοβουλία της Κομισιόν για τη διεξαγωγή των συζητήσεων σήμερα και αύριο στην Αθήνα, πραγματοποιείται προκειμένου να διευκολύνει την εκδήλωση ενδιαφέροντος κατά το επικείμενο άνοιγμα της πλατφόρμας στα μέσα Οκτωβρίου, καθώς επίσης και την σύναψη συμβάσεων για την έλευση φορτίων στην περιοχή. Η υποβολή προσφορών θα διαρκέσει από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου με τα αιτήματα να αφορούν την παράδοση ποσοτήτων αερίου για το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2025 έως τον Μάρτιο του 2030.