Ως μοναδική ευκαιρία για τη χώρα περιέγραψε ο πρόεδρος του διεθνούς δικτύου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας REN21, καθηγητής Αρθούρος Ζερβός την προοπτική παραγωγής υδρογόνου στο Αιγαίο από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως πλωτές ανεμογεννήτριες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι όπως μιλάμε σήμερα για πετρελαιοπηγές θα μιλάμε στο μέλλον για υδρογονοπηγές.
Μιλώντας χθες σε εκδήλωση της ελληνικής επιστημονικής εταιρείας αιολικής ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, ο κ. Ζερβός τόνισε ότι σε όλη την Μεσόγειο υπάρχουν δύο σημεία με υψηλό αιολικό δυναμικό, η περιοχή νότια της Γαλλίας και το Αιγαίο. Παράλληλα σημείωσε ότι παρουσιάστηκε πρόσφατα η στρατηγική της ευρωπαϊκής ένωσης για το υδρογόνο, που προβλέπει εγκαταστάσεις ηλεκτρόλυσης ισχύος 40 GW έως το 2030 ενώ η στρατηγική της Γερμανίας στον τομέα προβλέπει επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ από τα οποία τα 2 δισ. προορίζονται για διεθνείς συνεργασίες, σε σημεία όπου το αιολικό και ηλιακό δυναμικό επιτρέπει την επίτευξη πιο ανταγωνιστικών τιμών για το παραγόμενο υδρογόνο.
Πρόσφατα δε, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντέρ Λάυεν ανέφερε ότι η Ευρωπαΐκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη-μέλη να προσδιορίσουν τα κατάλληλα σημεία για την παραγωγή υδρογόνου. "Το κατάλληλο σημείο είναι το Αιγαίο. Σε άλλες χώρες κατασκευάζουν τεχνητά νησιά προκειμένου να εγκατασταθούν οι απαιτούμενες υποδομές. Εμείς έχουμε πάρα πολλά νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο, πρέπει να δούμε πως μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", υπογράμμισε ο κ. Ζερβός. Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα του αιολικού πάρκου στη βραχονησίδα Αγ. Γεώργιος ενώ παράλληλα, υπενθυμίζεται, έχει ενταχθεί στον κατάλογο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) έργο εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε 23 βραχονησίδες του Αιγαίου και διασύνδεσής τους με την Κρήτη και την Αττική.
Ο πρόεδρος του REN21, σημείωσε ότι οι στόχοι για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα γίνουν ακόμα πιο απαιτητικοί ύστερα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο, με την οποία ο ευρωπαϊκός στόχος για την μείωση των εκπομπών το 2030 σε σχέση με το 1990 ανέβηκε στο 55% (από 42% που ήταν προηγουμένως). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί και το ελληνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) που προβλέπει μείωση των εκπομπών κατά 42%. "Ακόμη και ο σημερινός στόχος δεν πρόκειται να επιτευχθεί αν δεν γίνει η εκμετάλλευση του Αιγαίου σε μεγάλη κλίμακα", πρόσθεσε.
Ο κ.Ζερβός σημείωσε τέλος ότι τα βάθη της θάλασσας στο Αιγαίο επιβάλλουν τη λύση των πλωτών ανεμογεννητριών, κάτι που επίσης συνιστά ευκαιρία για τη χώρα καθώς υπάρχει σημαντική τεχνογνωσία και επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουμε την ευκαιρία να μη χάσουμε το παιχνίδι με τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες (σε επίπεδο παραγωγής του εξοπλισμού), όπως το χάσαμε με τις επίγειες.