Με στόχο την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των μπαταριών πέραν των 1.000 MW που είναι προγραμματισμένοι μέχρι τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης για την εγκατάσταση μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Μιλώντας στο 8ο Συμπόσιο της ΗΑΕΕ η υφυπουργός αρμόδια για θέματα ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου έκανε γνωστές τις προθέσεις και του υπουργείου για την μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης για τους δυο επόμενους διαγωνισμούς της Ρυθμιστικής Αργής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων για την εγκατάσταση μπαταριών.
Όπως είπε «εξασφαλίσαμε 200 εκατ. ευρώ αρχικά για να επιδοτήσουμε μπαταρίες 1000 MW. Ο πρώτος διαγωνισμός έγινε τον Αύγουστο με επιτυχία και προσφορές 3,3 GW, έναντι στόχου 400 MW. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι άλλοι δύο διαγωνισμοί για 300+400 MW, οι οποίοι θα λάβουν χώρα έως τα τέλη του έτους.
Μελετήσαμε τα αποτελέσματα του πρώτου και θεωρούμε ότι αν χαμηλώσουμε τη στήριξη, θα αυξήσουμε την ισχύ».
Το τεράστιο ενδιαφέρον στον πρώτο διαγωνισμό για την επενδυτική ενίσχυση που διενήργησε η ΡΑΑΕΥ με αποτέλεσμα για τα προσφερόμενα 400 MW, να υποβληθούν προτάσεις 3,3GW, σε συνδυασμό με το ότι η μεσοσταθμική τιμή της ταρίφας που προσφέρθηκε διαμορφώθηκε στα 49.748 ευρώ/MWh/έτος, από 115.000 ευρώ/MW/έτος που ήταν η τιμή εκκίνησης, εκτιμάται ότι δεν θα φρενάρει τη συμμετοχή στους επόμενους δύο διαγωνισμούς, οι οποίοι σύμφωνα με την κ. Σδούκου θα ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών και θα διενεργηθούν εντός του έτους.
Εφόσον λοιπόν μειωθεί η επενδυτική ενίσχυση από τα 200.000 ευρώ/MW που ήταν στον πρώτο διαγωνισμό, θα εξασφαλιστούν κονδύλια για να επιδοτηθούν περισσότερα έργα. Πάντως με αυτές τις προϋποθέσεις είναι εξαιρετικά πιθανό οι ταρίφες που θα ζητηθούν στους δυο επόμενους διαγωνισμούς από τους υποψήφιους επενδυτές να είναι αρκετά υψηλότερες.
Πέραν αυτών στο ΥΠΕΝ υπάρχει η σκέψη να επεκταθεί το ήδη εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχήμα στήριξης των μπαταριών που υλοποιείται μέσω των τριών διαγωνισμών, ώστε να καλύψει επιπλέον 500 έως 1.000 MW από το 2026 κι έπειτα.
Εκτός από τους δυο διαγωνισμούς για τις μπαταρίες, το ΥΠΕΝ εξετάζει επίσης κίνητρα ώστε υφιστάμενοι σταθμοί ΑΠΕ να προσθέσουν μπαταρίες, ενώ στοχεύει να αυξήσει από τα 200MWστα 1.000 MW τα ενισχυόμενα έργα ΑΠΕ που περιλαμβάνουν αποθήκευση.
Εκανε δε ειδική αναφορά στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες όπως είπε καταφέρνουν να συγκρατούν ακόμα και να ρίχνουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Η κ. Σδούκου ανέφερε ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια διπλασιάστηκαν οι εγκαταστάσεις από 5,7 GW το 2019 σε σχεδόν 11 GW σήμερα. «Υπάρχουν έργα 16 GW που κατασκευάζονται και άλλα 37 GW που αναμένουν όρους σύνδεσης. Το νέο ΕΣΕΚ προβλέπει ΑΠΕ 23 GW έως το 2030 και διείσδυση στην ηλεκτροπαραγωγή 80%.
H νέα πρόκληση είναι πως η Ελλάδα χρειάζεται δίκτυα, αλλά και νέα εργαλεία, όπως συστήματα αποθήκευσης για να είναι σταθερό το σύστημα.
Τέλος, σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τις διαγωνιστικές διαδικασίες η νομοθεσία προβλέπει ότι θα διεξαχθούν τρεις εντός του 2023- με τον έναν από αυτούς να αφορά έργα που θα εγκατασταθούν αποκλειστικά στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης των περιοχών Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης- προκειμένου να προλάβουν οι σταθμοί που θα προκριθούν να τεθούν σε λειτουργία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο έχουν δεσμευτεί τα 200 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των διαγωνισμών.