Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί ο δεύτερος διαγωνισμός για έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 300MW. Αμέσως μετά ακολουθήσει ακόμα μια διαγωνιστική διαδικασία με την δημοπρατούμενη ισχύ να φθάνει τα 300MW. Μέσω των διαγωνισμών αναμένεται τα έργα να στηριχθούν με 200 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, στο επίκεντρο του υπουργείου Ενέργειας θα βρεθεί το ύψος της επενδυτικής ενίσχυσης. Αυτή τη στιγμή ανέρχεται στις 200.000 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Να σημειωθεί πως στον πρώτο διαγωνισμό υποβλήθηκαν 95 προσφορές που υπερκάλυψαν τη δημοπρατούμενη ισχύ των 400MW.Στο διαγωνισμό κατέθεσαν προσφορές αρκετές γνωστές εταιρείες από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες μέχρι την Helleniq Energy και τη Mytilineos. Οι προσφορές που κατατέθηκαν κινήθηκαν μεταξύ των 34.000 ευρώ και των 64.000 ευρώ, όταν η τιμή εκκίνησης ήταν τα 115.000 ευρώ ανα μεγαβατώρα.
Να σημειωθεί πως στο νέο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα προτείνεται μείωση του στόχου αποθήκευσης σε 3,1GW, ωστόσο στο κείμενο γίνεται αναφορά για την ανάγκη επέκτασης του εγκεκριμένου σχήματος στήριξης. Δηλαδή των 1000MW. Άρα μένει να φανεί εάν θα ανοίξει ο δρόμος για αλλαγές σε αυτό στάδιο.
O Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών με επιστολή του εξέφρασε τη διαφωνία του στη «δραστική μείωση του στόχου για την αποθήκευση με μπαταρίες ως το 2030 (3,1 GW έναντι 5,6 GW που ήταν στο προσχέδιο του Ιανουαρίου 2023). Η μείωση αυτή δεν δικαιολογείται ούτε από την ανάγκη εξισορρόπησης του συστήματος, ούτε από το εντονότατο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για μπαταρίες. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως το σύστημα δεν χρειάζεται μόνο τις μπαταρίες “μπροστά από τον μετρητή”, αλλά σε μεγάλο βαθμό και συστήματα αποθήκευσης “πίσω από τον μετρητή”. Μόνο τα φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρίες στον κτιριακό τομέα που περιγράφει το σχέδιο ΕΣΕΚ ανέρχονται σε 1 GW (δηλαδή περίπου 0,5-1 GW μπαταριών). Επιπλέον, οι μπαταρίες μπορούν να εγκατασταθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα (εξασφαλίζοντας έγκαιρη επίτευξη των στόχων), σε αντίθεση με την αντλησιοταμίευση (η αδειοδοτική ωρίμανση της οποίας και η μετέπειτα κατασκευή των σχετικών έργων απαιτούν πολλά έτη).
Το ίδιο το σχέδιο ΕΣΕΚ μάλιστα κάνει εμμέσως λόγο για μεγαλύτερη ισχύ μπαταριών. Συγκεκριμένα, πέραν του εγκεκριμένου σχήματος στήριξης (SA 64736) που προβλέπει 1.000 MW μπαταριών, αναφέρεται ακόμη ότι “θα επιδιωχθεί η επέκταση του εγκεκριμένου σχήματος κατά 500-1.000 MW το 2027“, θα γίνει προσπάθεια επέκτασης του εγκεκριμένου σχήματος ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών έως το 2025 (SA 60064), το οποίο στοχεύει, για το χρονικό διάστημα από το 2022 έως και το 2024, στην εγκατάσταση 200 MW χερσαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων με αποθήκευση (συσσωρευτές) ώστε να ενισχυθούν συνολικά 1.000 MW τέτοιων σταθμών, θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά και αιολικά με μπαταρίες ισχύος 100 MW στην Κρήτη και, όπως προείπαμε, τα φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρίες στον κτιριακό τομέα που περιγράφει το σχέδιο ΕΣΕΚ ανέρχονται σε 1.000 MW (δηλαδή περίπου 500-1.000 MW μπαταριών). Αθροιστικά δηλαδή, ακόμη κι αν δεν συνυπολογίσουμε άλλα έργα (κυρίως “πίσω από τον μετρητή”), καταλήγουμε σε εγκατεστημένη ισχύ μπαταριών που μπορεί να φτάσει τα 4.100 MW το 2030».