Πλέον ο στόχος είναι να γίνουν έργα με μπαταρίες. Αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι όπως ανέφερε ο Ιωάννης Χαραλαμπίδης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης ΑΠΕ και Αποθήκευσης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων μιλώντας σε ημερίδα στο πλαίσιο του Renewable Energy Tech.
Όπως ανέφερε το «Μάιο του 2023 βγήκε η ΚΥΑ μετά από την έγκριση της Επιτροπής για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης μονάδων αποθήκευσης συνολικής ισχύος 1GW. Σημείωσε πως από τη πρώτη διαγωνιστική διαδικασία υπήρχε μεγάλη προσέλευση επενδυτών για να πάρουν την έγκριση λειτουργικής ενίσχυσης. Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα έργα του διαγωνισμού έχουν πάρει όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ έχουν δώσει την εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης κα αναμένεται αυτά τα έργα μέχρι τον Δεκέμβριο το 2025 να τεθούν σε λειτουργία».
Σημείωσε πως «η διαγωνιστική διαδικασία που θα γίνει το επόμενο διάστημα θα αφορά τις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης καθώς και ΄σε άλλες περιοχές που θα καθοριστούν από τον διαχειριστή». Αναμένεται πως η μεσοσταθμική τιμή της ταρίφας θα είναι ίδια 115.000 ευρώ ανά μεγαβάτ και η επενδυτική ενίσχυση 100.000 ευρώ ανα μεγαβατ. Να σημειωθεί πως οι επιλαχόντες της πρώτης και δεύτερης διαγωνιστικής διαδικασίας μπορούν να συμμετέχουν στην Τρίτη διαγωνιστικής διαδικασία.
Από την πλευρά το στέλεχος της Διεύθυνσης ΑΠΕ και Αποθήκευσης της ΡΑΑΕΥ κ. Άγγελος Χαντζηγιάννης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι αιτήσεις για standalone αποθήκευση επιτρέπονται σε όλη την επικράτεια εκτός από τα Μη διασυνδεδεμένα νησιά. Επίσης, ένα από τα ζητήματα που απασχολούν την αγορά είναι εκείνο της μεταφοράς σταθμών ΑΠΕ και αποθήκευσης. Δύναται να συμβεί μόνο όταν δεν μπορεί να εγκατασταθεί στην τοποθεσία που είχε αρχικά προβλεφθεί. Χρειάζεται αίτηση είτε στο υπουργείο είτε στην αποκεντρωμένη διοίκηση για μεταφορά εντός της επικράτησης της ίδιας περιφέρειας. Σημείωσε ακόμα πως βάσει του νόμου 4951 τα έργα ΑΠΕ με ενσωματωμένους σταθμούς αποθήκευσης εντάσσονται είτε στην κατηγορία(11Α) που πρόκειται για σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ, που περιλαμβάνουν μονάδες αποθήκευσης, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα απορρόφησης της ηλεκτρικής ενέργειας από το σύστημα ή το δίκτυο. Η άλλη κατηγορία είναι η 11Β που πρόκειται για σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ, με μονάδες αποθήκευσης αλλά που υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης της ηλεκτρικής ενέργειας από το σύστημα ή το δίκτυο.