Μπορεί το «Prinos CO2 Storage», το project για αποθήκευση και δέσμευση άνθρακα στο κοίτασμα του Πρίνου στην Καβάλα να έχει ενταχθεί στα έργα PCI (Important Projects of Common European Interest) που είναι τα λεγόμενα έργα κοινού ενδιαφέροντος, ωστόσο θα χρειαστεί τουλάχιστον μια διετία για να προχωρήσει.
Ο σχεδιασμός της Energean περιλαμβάνει την κατασκευή αποθήκης στο εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου, με δυναμικότητα απορρόφησης 2,5 με 3 εκατ. τόνων CO2 κατ’ έτος σε πλήρη λειτουργία. Η πρώτη φάση, για δυναμικότητα περίπου 1 εκατ. τόνων ετησίως, θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 και η δεύτερη φάση της πλήρους δυναμικότητας ως τα τέλη του 2027.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι άνω των 1,5 δισ. ευρώ, από τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) θα καλυφθούν 600 εκατ. ευρώ και 600 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από την Energean. Για την κατασκευή της αποθήκης στον Πρίνο έχει δεσμευθεί επιδότηση της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Παράλληλα, κεφάλαια 75 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί από το REPowerEU για τη δημιουργία από τον ΔΕΣΦΑ του Project «Apollo CO2».
Μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να προχωρήσει η ανάθεση της δεύτερης φάσης της μελέτης για το υπέδαφος, η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η λήψη της άδειας αποθήκευσης ώστε να ληφθεί εντός του έτους η τελική επενδυτική απόφαση.κ.α...
Ο τελικός σχεδιασμός του έργου θα εξαρτηθεί και από τη συμμετοχή της βιομηχανίας. Μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον για χρήση της υποδομής έχουν εκδηλώσει οι τσιμεντοβιομηχανίες ΤΙΤΑΝ και Ηρακλής και τα διυλιστήρια HELLENiQ Energy και Motor Oil για τα δύο διυλιστήρια της Ελευσίνας.
Με το «Prinos CO2 Storage» γίνεται ένα πρώτο βήμα για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, την επίτευξη των εθνικών και Ευρωπαϊκών στόχων για τη απανθρακοποίηση και την ανάπτυξη ενός δικτύου μεταφοράς καθαρών μορφών ενέργειας, στον δρόμο προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.